آیین دوازدهمین ” جشن شب بازیگر” با انتقاد تند جمشید مشایخی / ممکن است کسی در صنعت و ورزش مقامی داشته باشد اما به تئاتر چه ربطی دارد‌؟


آیین دوازدهمین ” جشن شب بازیگر” انجمن بازیگران خانه تئاتر عصر روز گذشته ، ۲۷ اردیبهشت ماه ، در تالار وحدت برگزار شد .

جشن شب بازیگر - پیشکسوت

به گزارش خبرنگار تئاترفستیوال ، دوازدهمین ” جشن بازیگر ” انجمن بازیگران خانه تئاتر عصر روز گذشته ، ۲۷ اردیبهشت ماه ، در حالی در تالار وحدت آغاز شد که مراسم ، مجری نداشت و یک پانتومیم کار ، وظیفه دادن میکروفن و جوایز را به میهمانان بر عهده داشت .

در این مراسم هنرمندانی چون جمشید مشایخی ، اسماعیل خلج ، داریوش اسدزاده ، جعفر والی ، محمد شیری ، ژاله صامتی ، کاظم هژیر آزاد ، شهرام کرمی ، هادی مرزبان ، عباس محجوب ، فرزانه کابلی ، آتش تقی‌پور ، امیرکاوه آهنین‌جان ، ستاره اسکندری ، الهام کردا ، بهزاد فراهانی ، محمودرضا رحیمی ، جهانبخش سلطانی ، فرزانه نشاط خواه ، هرمز هدایت ، رضا بابک ، شهره سلطانی ، خسره احمدی ، محمد ابراهیمیان ، صالح میرزا آقایی ، خسرو حکیم‌‌رابط ، سیروس ابراهیم‌زاده ، محمد مطیع ، رضا رویگری ، جمشید جهانزاده ، بیوک میرزایی ، هوشنگ توکلی و مهدی شفیعی مدیرکل هنرهای نمایشی  و …. حضور داشتند.

بزرگداشت از پنج پیشکسوت ؛  پری امیر حمزه  ،  بهمن صادق پور ، علی رامز ، مهین سی سی پور  ، پرویز شاهین‌ خو

همانطور که در بورشور برنامه های این شب اعلام شده بود ، در پنج بخش ، از بازیگران پیشکسوت تئاتر تجلیل شد . تجلیل هم به این شکل بود که تابلوی هر کدام از این هنرمندان از بالای سن به پایین می‌آمد و هنرمند مورد نظر معرفی می شد .

 پری امیر حمزه نخستین کسی بود که از او تجلیل شد. او با سپاس و ستایش از خدا از اینکه بعد از سال‌های نه چندان دور ، دوستان و همکاران خود را در چنین جمعی ملاقات می‌کند ‌، از گردانندگان این برنامه تشکر کرد و گفت : ” شما دوباره فضای صحنه و دلهره شروع بازیگری روی صحنه را برای من ایجاد کردید ، چون سال‌ها است که روی صحنه نیامده‌ام. “

وی با بیان اینکه تئاتر را با عشق شروع کرده است ،‌ ادامه داد : ” آن زمان پولی نبود ، حتی به اندازه هزار تومان ؛ ما گرسنگی‌های تئاتر را کشیدیم و پیاده‌روی‌هایش را هم کشیدیم تا به امروز ، اما همه چیز همراه با عشق بود . عشق من این هنر بود ، چون با مادیات بیگانه هستم و هرگز به خاطر پول، بک راند پشت سرم را خراب نکردم . “

امیرحمزه افزود : ” همانطور که از اول زندگی کردم هنوز هم همانطور هستم. از خدای خودم راضی‌ام چون وقتی خدا را دارم همه چیز دارم. خدا را شکر که همه ما را تا امروز نگه داشته است تا همدیگر را ببینیم و لبخندی کنار لبمان باشد. “

فریده سپاه منصور مدالیوم ویژه «جشن بازیگر» را به او اهدا کرد .

پیشکسوت دیگری که با بعد از آن از وی تجلیل به عمل آمد ، بهمن صادق پور از پیشکسوتان تئاتر کاشان بود که توسط جعفر والی مورد تقدیر قرار گرفت.

صادق‌پورکه گرد زمانه موهایش را کاملا سپید کرده بود گفت : ” من ۴۲ سال است که تئاتر کار می‌کنم و همه سختی‌ها و غم‌های تئاتر را دوست دارم. غم و سنگینی تئاتر موها را سفید می‌کند اما باعث می‌شود که دلت جوان بماند و من هنوز دلم جوان است. امیدوارم مسئولان فکری به حال خانه تئاتر کاشان هم کنند. “

جعفر والی هم پیش از اهدای مدالیوم ویژه خانه تئاتر به این هنرمند پیشکسوت با ابراز خوشحالی از حضور در چنین جشنی ، به نقل از شکسپیر  گفت : «دنیا صحنه است و ما همه بازیگریم» و در این رابطه افزود : ” صادق‌پور هنرمندی است که عمری خاک صحنه خورده ‌، زجر کشیده‌ ، شادی کرده و امروز در جمع ماست . من هم این هدیه را به کسی که یک عمر زندگی خود را صرف این هنر کرده تقدیم می‌کنم. “

تجلیل از علی رامز و به روی سن آمدن هادی مرزبان برای اهدای مدالیوم ویژه به او بخش دیگری از مراسم بود .

رامز در سخنانی کوتاه از همکارانش در خانه تئاتر برای برگزاری چنین جشنی گفت : ” خوشحالم بعد از مدت‌ها تمام دوستان را با هم در اینجا می‌بینم. “

هادی مرزبان در سخنانی کوتاه گفت : ” برای من افتخار بزرگی است که علی رامز، یار دیرینم ، استادم ، رفیقم و راهنمایم در تمام کارهایی که تابه حال کرده‌ام ، اینجاست. نزدیک به ۴۳-۴۲ سال است که من در کنار او هستم و شب‌ها و روزهای زیادی را با هم گذراندیم . سال ۶۳ اولین کاری بود که ما با هم روی صحنه بردیم. در گروه او نه تنها همراه و دوست من، بلکه پدر ما نیز است. “

مهین سی سی پور که با لباس محلی روی سن حاضر شد ‌، هنرمند دیگری از استان هرمزگان بود که از دستان ژاله صامتی مدالیوم اش را دریافت کرد .

سی سی پور با خواندن این شعر که « بیا تا قدر یک دیگر بدانیم /که تا ناگه زیکدیگر نمانیم » گفت : ” جمع شدن این همه هنرمند فقط و فقط نشانه زنده بودن تئاتر و هنر ماست ، پس بیایید تا نفسی هست هم نفس هم باشیم. “

پرویز شاهین‌خو هنرمند پیشکسوتی ۱۰۲ ساله که در کنار جمشید مشایخی و خسرو حکیم رابط به روی صحنه آمده بود با ابراز شادمانی از اینکه زنده است و خدمت استادان خود حضور دارد ‌، گفت : ” پس از ۱۰۲ سال عمر هنوز زنده ام به یاری آن نیروی کلی که کُن و مکان را به گردش در می‌آورد و من را زنده نگه داشته که چنین روزی را ببینم. “

او که با بیان خاطرات شیرین خود حاضرین را به وجد می آورد ، ادامه داد : ” ۸۰ سال قبل در خراسان خدمت پیری رسیده بودم . این پیر به من نصیحتی کرد و گفت ، هر روز سعی کن یک قدم جلو بگذاری که اگر این کار را انجام دادی خوش به حالت و اگر انجام ندادی بدا به حالت و اگر عقب رفتی وای به حالت. “

جشن شب بازیگر

سپس جمشید مشایخی و خسرو حکیم رابط مدالیوم ویژه خانه تئاتر را به او اهدا کردند و بعد جمشید مشایخی اظهار کرد : ” سال ۷۷ جناب هادی مرزبان از من دعوت کرد که در نمایش «شب روی سنگ فرش خیس» بازی کنم . من اگرچه کارم را با تئاتر شروع کرده بودم اما چند سالی از او دور بودم به خاطر همین خواهش کردم خــودش یک ماه با من تنها تمرین کند که به گروه برسم. “

او در ادامه این مطالب گفت: ” حال ممکن است کسی در صنعت و ورزش مقامی داشته باشد اما به تئاتر چه ربطی دارد‌؟ ( این جمله جمشید مشایخی با تشویق زیاد حاضران در سالن همراه شد . ) “

حکیم رابط هم در سخنانی کوتاه با بیان اینکه اهل این سوی صحنه نیست و اولین بار است که اینجا ایستاده‌ است ، گفت : ” من با قلم‌ام قدم زده‌ام. “

او سپس در توصیف شرح حال خود گفت : “دل را ببین ، دل را ببین ، در بزم جانان آمده، سرواژگون ‌، تن غرق خون ، افتان و خیزان آمده”

قرائت بیانیه انجمن بازیگران خانه تئاتر

در ادامه ی مراسم بهزاد فراهانی با قرائت بیانیه انجمن بازیگران خانه تئاتر به مناسبت دوازدهمین شب بازیگر به مسائلی از جمله گنگ بودن نقد مدیریت هنر و سیاست حاکم بر آن ‌، نبود برنامه عدم درک کاربرد فرهنگی و اجتماعی هنر‌، عدم شفافیت در بودجه هنر و اعلام صادقانه آن ‌، عدم درک استقلال هنر و هنرمند ‌،عدم احترام به تشکل‌های آزاد مردمی و حذف و نابودی دستاورد تشکل‌ها ،‌ دل نسپردن به ایجاد سازمان مستقل تئاتر‌ ، عدم توجه به قرارداد تیپ و بازنگری در تعرفه‌های دستمزد و … اشاره کرد.

IMG_8195

ورود کاندیداها و اهدای جوایز

پایان بخش مراسم شب گذشته اهدای جوایز به برگزیدگان بازیگری بود . ورود کاندیداهای به صورتی بود که همگی بر روی صندلی هایی نشسته بودند و بر روی سن متحرک ، روی صحنه حاضر شدند .

در بخش اول ناهید مسلمی مدالیوم ویژه خانه تئاتر را به فرزانه کابلی به عنوان برگزیده هیات ویژه داوران اهدا کرد.

کابلی با تشکر ویژه از هادی مرزبان که در نقش خود در نمایش « تانگوی تخم مرغ داغ » او را بسیار همراهی کرده بود‌، از دیگر هم‌بازی های خود از جمله علی نصیریان و پریسا مقتدی تشکر کرد .

IMG_8177

در بخش دیگر پریسا مقتدی جایزه استعداد ویژه را به نسیم افشار پور داد. نسیم افشارپور به خاطر بازی در نمایش ” نوعی داستان عاشقانه ” این جایزه را دریافت کرده بود .

جایزه پوریا رحیمی سام به عنوان یکی از برگزیدگان بازیگران مرد را هم خسرو شهراز اهدا کرد که البته رحیمی سام جایزه خود را به پدرش که هشت سال قبل از دنیا رفته بود و او به دلیل اجرای تئاتر نتوانسته بود در مراسم خاکسپاری‌اش شرکت کند اهدا کرد.

ستاره اسکندری هم دیگر بازیگری بود که جایزه‌ای را به یکی از برگزیدگان بازیگری زن یعنی الهام کردا تقدیم کرد.

کردا با بیان این که دریافت این جایزه به دلیل اینکه آن را از صنف خود می‌گیرد برایش ارزشمند است ‌، گفت : این یک جایزه غیر دولتی است که قطعا برای بازیگران مهم است. ضمن اینکه جایزه گرفتن بدون ستاره اسکندری برایم سخت است و اگر باران کوثری یا ستاره اسکندری روی صحنه نبودند کار برای من سخت می‌شد. او همچنین از افسانه ماهیان کارگردان این نمایش هم تشکر کرد.

گفتنی ست ، الهام کردا و ستاره اسکندری پیش از مشترکا ، جایزه بهترین بازیگر زن را برای ایفای این نقش در سی و سومین جشنواره تئاتر فجر دریافت کرده بود .

محمدعلی محمدی بازیگر «قصه ظهر جمعه» هم جایزه خود را از امین طباطبایی دیگر کاندیدای بهترین بازیگر دریافت کرد.

همچنین توماج دانش بهزادی که خود برای نمایش «بیرون پشت در» کاندیدای بازیگر مرد سال ۹۳ بود، مدالیوم ویژه جشن شب بازیگر را به علی سرابی برای بازی در ترانه‌های محلی اهدا کرد که البته سرابی در سالن حضور نداشت.

دیگر بازیگر زن برگزیده این مراسم هانا کامکار بود که مدالیوم خود را از شیدا خلیق دریافت کرد.

کامکار با تاکید بر اینکه این جایزه برایش ارزش زیادی دارد توضیح داد : ” این هدیه را از اهالی تئاتر می‌گیرم و برایم باشکوه است، چون در رشته‌ای کار می‌کنم (موسیقی) که شاید هیچ وقت برایش جایزه‌ای نگیرم پس خدا را شکر می‌کنم تا استعدادی به من داد تا برای بازیگری جایزه بگیرم. “

او همچنین هدیه خود را به زنان و دختران کُرد ایران زمین تقدیم کرد و خطاب به آنها گفت : ” اگر تلاش کنیم می‌توانیم آنچه را به صلاح است زیر نظر خداوند به دست بیاوریم. “

آخرین فردی که برای اهدای جایزه دعوت شد ستاره اسکندری بود که پیش از این هم برای تقدیم جایزه به الهام کردا روی صحنه آمده بود. او پس از باز کردن پاکت معرفی برگزیده ، و خواندن متن آن متوجه شد که برگزیده ی بعدی خودش است و جایزه‌اش را از هنرمند پانتومیم کاری که حضور داشت گرفت.

اسکندری با اشاره به گفته‌های الهام کردا بیان کرد: ” خوشحالی مضاعف ما این است که این جایزه برای تئاتر است و هیچ بویی از وابستگی به جای ندارد جز تئاتر. “

IMG_7743

دیگر بخش ها ی این مراسم

در دیگر بخش های این مراسم ، قسمتی از نمایش «سقراط»  مربوط به صحنه «مده‌آ» به نمایش درآمد . نمایش «سقراط» به دلیل برپایی این جشن ، اجرای دوشنبه شب‌اش لغو شده بود.

همچنین قسمت هایی از ویدیوی نمایش « بی لالا » پخش شد و همزمان با آن خاسب قسمت هایی از آن را روی سن بازی کرد . این نمایش پیش از این با بازی بهرام ریحانی در سی و سومین جشنواره تئاتر فجر اجرا شده بود . پس از اجرا خاسب یاد بهرام ریحانی و مجید بهرامی را که سال گذشته دار فانی را وداع گفتند ، گرامی داشته شد .

در بخش دیگری هم گروه «دست‌افشان» به اجرای موسیقی مازندرانی پرداختند و با آهنگ های محلی ، فضای شادی را به مراسم بخشیدند .

۲ نظر ثبت شده است .

  1. ایرج گفت:

    جناب شاهین خو مکررا شاهین پور درج گردید . امیرزند شاهین‌خو معروف به پرویز .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *