همــراهان و مخــاطبان وب سایت خبری – تحلیلی تئاتر فستیوال :
انتخـــاب کردن و انتخاب شدن از سخت ترین و پر مخاطره ترین و پرخاطره ترین رویدادهای زندگی آدمی است .
انتخاب کردن ، مسئولیت دارد و سخت است و نیازمند تحقیق و بصیرت و صد البته شیرین و خاطره انگیز .
و…
انتخاب شدن نیز پر التهاب است و نیازمند مسئولیت پذیری و بی شک غرور انگیز است و دلپذیر .
طبیعت آدمیزاد است که بخواهد به عنوان ” برترین ” انتخاب شود و نیز طبیعی است که بخواهد برترین انتخاب را داشته باشد .
نظرسنجی تئاتر فستیوال برای انتخاب برترین نمایش نیمه نخست سال ۹۴ نیز برای همه ما ، پرخاطره و پرمخاطره بود ؛ هم برای گروه های نمایشی و کارگردانان این ۲۲ اثر برگزیده ، هم برای مـــــخاطبین تئاتـــــر و مــــخاطبین سـایت تئاتر فستیوال و هـــم برای مــا در وب سایت خبری – تحلیلی تئاتر فستیوال که همراه بود با ۱۰ شبانه روز کار و فعالیت مداوم ولی شیرین ، گاهی تلخ اما به یاد ماندنی .
و دیشب با پایان یافتن این نظرسنجی لازم دانستیم که بخشی از این خاطرات و مخاطرات را بیان کنیم ، برای آگاه سازی مخاطبین و صد البته برای ثبت در تاریخ ، تا چـــراغ راه آیندگان باشد :
۱- زمین به آسمان برسد و آسمان به زمین ، ما در تئاتر فستیوال مقابل هر نوع تقلب و شانتاژ رسانه ای می ایستیم .
۲۲ نمایش ، انتخاب ما بود و انتخاب حــق ما . و صــد البته می توان ۱۰۰۰ نمایش در ۱۰۰۰ سایت و روزنامه و مجله دیگر به نظرسنجی گذاشت . اما دوستان توجه کنند که این ۲۲ نمایش انتخاب ما بود و ما قطعا در انتخاب خود آزاد هستیم و راجع به این انتخاب ها به هیچ کس پاسخ گو نیستیم ؛ جز به مخاطبین فهیم تئاتر فستیوال که با روش و منش دپارتمان نقد و مُهرهای معروف “پیشنهاد می شود” و “پیشنهاد نمی شود” تئاتر فستیوال آشنا هستند .
۲- مخاطبین سایت تئاتر فستیوال از بین این ۲۲ نمایش مطرح شده ، ۳ نمایش زیر را برگزیدند :
- اول – کالیگولا : که ظاهرا فروش میلیاردی دارد و طبیعتا در این نظرسنجی جایگاه نخست را کسب کرده است و این مطلب به قدری ساده است که برای هر کس با اندک سواد ، قابل درک است ؛ آن هم در برابر فرضــاً نمایشی که در یک سالن کوچک فرعی با میزان تماشاچی کم و قطعا کم طرفدار اجرا شده است .
- دوم – فقط به خاطر من : با آنکه فقط ۲ هقته آن هم در فروردین ماه روی صحنه بود ، شگفتی ساز این نظرسنجی شد . کارگردان فهیم و باهوش اش با توسل به بدنه اجتماعی خود و فضای مجازی نظــیر اینستاگرام ، توانست به این مهم نائل آید و جایگاه دوم را از آنِ خود کند . به او و طرفداران پرشورش ، با آنکه ما را بی حد نواختند ، تبریک می گوییم .
- سوم – فهرست : فهرست ِ رضا ثروتی همان طور که از قبل قابل پیش بینی بود که قطعا جزء ۳ نمایش برتر خواهد شد ، به جایگاه سوم رسید . چرا که در سالنی خوب ، زمـــانِ خوب و با میزان تماشاگر مؤثر اجرا شد و هوادار پیگیر داشت و بی شک قرار گرفتن در جایگاه برگزیدگان برازنده اش بود .
با این وجود ، چیزی از ارزش های ” دایی وانیا ” به کارگردانی میکائیل شهرستانی ، “دژاوو” به کارگردانی مسعود دلخواه ، ” فصل شــکار بادبادک ها ” به کارگردانی جلال تهرانی ، ” شنیدن ” به کارگردانی امیر رضا کوهستانی ، ” تارتوف ” به کارگردانی رویا نونهالی ، ” رام کردن زن سرکش ” به کارگردانی مریم کاظمی ، “روز ولنتاین” به کارگردانی منیژه محامدی ، ” قلعه انسانات ” به کارگردانی علی شمس و ” wow ” به کارگردانی تینو صالحی کم نمی شود ؛ چرا که خودمان می دانیم که این یک نظرسنجی ساده اینترنتی است با هدف پرمخاطب تر کردن تئاتر ایران و نه فقط برای پرمخاطب تر کردن رسانه ی پویای تئاتر فستیوال .
برای جوانانی چون سهیل ساعی و سارا داروفروش نیز خوشحالیم که توانستند با آنکه شرایط برابری با بزرگانی که در بالا نامشان برده شد ، نداشتند ، جایگاه قابل توجهی را در این نظرسنجی کسب کنند .
۳- ما در دپارتمان نقد تئاتر فستیوال ، از مدیریت محترم وبسایت تئاتر فستیوال درخواست داریم که با توانی که در بخش فنی خود دارند ؛ نام متقلبین و شانتاژ کننده ها را افشا کند تا برای نظرسنجی های بعدی راه باز شود و رسانه های دیگر نیز بتوانند از جاده صاف کنی ما ، نهایت استفاده را ببرند .
۴- از کوچک تر های تئاتر انتظاری نیست ؛ کوچک اند و پرشور و کم شعور . اما از بزرگ تر های تئاتر این انتظار نمی رود که میوه اصلی این نظرسنجی – که همانا پرمخاطب شدن تئاتر و تبدیل مخاطب مجازی به مخاطب حقیقی و پر شدن سالن های نمایش است – را درک نکرده و دم به دمِ کوچک تر ها بدهنــد و لی لی به لالای آنان بگــذارند و بازی جذاب و شیرین این نظرسنــــجی ساده را آلــوده و کـــثیف کنند.
۵- متقلبین بدانند که هرگز از نگاه تیزبین بخش فنی و دپارتمان نقد تئاتر فستیوال پنهان نمی مانند و قطعا برای نظرسنجی های آینده فراموش نشده و مدنظر قرار خواهند گرفت .
۶- این حق برای دپارتمان نقد تئاتر فستیوال پابرجا است که در صورت صلاحدید مدیریت وب سایت خبری – تحلیلی تئاتر فستیوال ، از متقلبین و تهمت زنندگان به مراجع ذی ربط اقامــه دعوی کند .
۷- دیر یا زود با خــبر شدن گروه ها و طرفداران نمایش های پرمخاطبی مثل “فــهرست” و “کالــیگولا” به وب سایت تئاتر فستیوال هیچ ربطی ندارد ؛ آنچه به ما مربوط است این است که ما در تاریخ مشخص به همه کارگردانان به طور هم زمان – حتی کسانی که در خارج از کشور بودند – خبر داده و رأس زمان مشخص ، نظرسنجی را شروع کرده و رأس ساعت مقرر به پایان برسانیم و البته اینکه مقابل هرگونه تقلب بایستیم و از بــروز آن جلوگیری نماییم .
اینکه هر کارگردانی ، چه استراتژی و برنامه ای برای تبلیغ نمایش خود ، پیشه می کند و یا همه کوپن هایش را در ابتدای شروع نظرسنجی می سوزاند و یا هوشمندانه برای روزهای پایانی نظرسنجی حفظ می کند ، به ما در تئاتر فستیوال هیچ ارتباطی ندارد و البته فراموش نکنیم که اگر یک نمایش تبلیغات خود را در روزهای پایانی شروع کند ، نیز یک امر کاملا منطقی و طبیعی است .
۸- ما وظیفه خود می دانیم که از همه انتقادها ، علی الخصوص انتقادهای تند امـا منطقی ، آن گونه که – خود ما نیز – نمایش ها را نقد می کنیم ؛ نهایت بهره را ببریم و برای دوره های بعدی نظرسنجی مورد استفاده قرار دهیم . نظیر این که سیستم نظرسنجی را برای دوره بعد از اساس تغییر دهیم . انتقاد همیشه سازنده است ولی تهمت نه تنها جزای اخروی بلکه جزای دنیوی نیز دارد.
۹- در نظرسنجی سال گذشته ، ما ۳ نفر را به عنوان چهره های اخلاقی معرفی کردیم : افسانه ماهیان ، محمدجواد حبیبی و حسین رحیمی ؛ که مسئله ی نظرسنجی اینترنتی را با مباحث حاشیه ای و نارسیستی و روان پریشانه تلخ نکردند .
امسال نیز باید اخلاق رقابت را از نادر برهانی مرند ، منیژه محامدی ، مهرداد خامنه ای ، ندا شاهرخی و چیستا یثربی بیاموزیم .
وقتی صحبت از اخلاق و رقابت در عین رفاقت می کنیم ، نمی توانیم یادی از کارگردان تازه سفر کرده ی تئاترمان “مصطفی عبداللهی” نکنیم . او که همیشه صبور بود و سخت کوش ، سربلند و سر به زیر . روحش شاد و جایش نیز در این نظرسنجی و در تئاترمان خالی ست .
۱۰ – از همه مخاطبین فهیم تئاتر فستیوال ، علی الخصوص همه این ۸۸۸۲ نفر که در این نظرسنجی شرکت کردند ، تشکر کرده و صمیمانه خواهش می کنیم که از دنیای مسموم فضای مجازی به غیر از سایت ها ، اپلیکیشن ها و نرم افزارهای قانونی که زیر نظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی فعالیت می کنند ، فاصله بگیرند و با حضور حقیقی خود ، سالن های نمایش را پر کنند ؛ چرا که هم تئــــاتر و هم رســانه به مردم زنده است و نا مـــیرا .
و ما همچنان با افتخار خدمتگزار شما هستیم .
دپارتمان نقد تئاتر فستیوال
پی نوشت : سه نمایش “کالیگولا” ، “فقط به خاطر من” و “فهرست” به مرحله ی نظرسنجی بهترین نمایش سال ۹۴ (با انتخاب شدن برترین نمایش های نیمه ی دوم سال) که در اسفند ماه امسال برگــزار می شود ، راه یافتند . اخبار مربوطه متعاقبا از همین سایت اعلام خواهد شد .
مطالب دیگری که لینک های آن ها در زیر قرار گرفته است نیز در رابطه با نظرسنجی برترین نمایش نیمه نخست سال ۱۳۹۴ در تئاتر فستیوال منتشر شده است :
پدر
ممنون از دپارتمان نقد تئاتر فستیوال و زحماتی که برای به ثمر نشستن این نظرسنجی کشیدند. و تشکر میکنم از همه کسانی که نمایش ما را دیدند و رای دادند.
ایشالا……
بچه ها به همگی تبریک میگم
مرسی از تئاترفستیوال
واقعا نمایشی که فروش میلیازدی داشته اگه اول نمی شد خنده دار بود
واقعا ایشالله همین ۸۸۸۲ نفری که رای دادن لاقل بیان تئاتر ببینن و سالن های تئاتر و خالی نذارند
فقط فهرست رضا ثروتی!
باید اول می شد . دیر فهمیدیم واسه رای
اوه اوه چه بیانیه ای … همه حساب کار دستشون میاد !!!
Kheili khube ke hameye goruh haa dar kenare ham dide shodand.
In be hame angize mide .
Chon kheili az karhaa baad az ejra faramoosh mishan va faghat tavasote
tedade mahdoodi mokhatab dide mishan
واقعا یکی از بخش های فراموش شده ی تئاتر ما همین شور و هیجانیه که با چنین نظرسنجی هایی می تونه ایجاد بشه .
و این روند در همه جای جهان مرسومه .
امیدوارم چنین نظرسنجی هایی و هر ایده و طرح دیگه ای که باعث شور و هیجان در بین گروه های کوچک و بزرگ میشه ، بیشتر و پردوام تر باشه .
پایدار باشید
حق کالیگولا بود که اول شه .
تبریک میگم به همایون غنی زاده که جایگاهش در تئاتر ما بالاتر از این حرف هاست
رقابت سخت و نفس گیری بود .
همگی خسته نباشید
سلام
متاسفانه یا خوشبختانه این مخاطبه که ارزش اثری رو مشخص میکنه. در تمام عالم رسانه هم به همین صورته.
پ.ن:چرا سایتتون بخشىی به اسم تئاتر دانش آموزى نداره؟ تقرقبا تمام سایتهای معتبر خارجى مثل find a play بخش بزرگی رو به آثار مدرسه ای اختصاص ,اما متاسفانه درکشور ما هیچ اهمیتی به این بخش داده نمیشه.
Like
با تشکر از انتقاد شما دوست عزیز
انتقاد شما به ما وارد است .
منتظر پیشنهاد شما در این زمینه هستیم .
ما و شما دغدغه های مشترکی در این زمینه داریم و به شما و سایر مخاطبین سایت پیشنهاد می کنیم سرمقاله ی سردبیر محترم سایت که در اول آبان ماه منتشر خواهد شد را مطالعه نمایید .
با سلام،
ممنون از تلاش شما و خسته نباشید!
تبریک صمیمانه به همکاران گرامی و محترم.
تشکر و سپاس بیکران از همه دوستان و منتقدینی که کار ما را (مارکس در سوهو) انتخاب و لایق نظر سنجی خود دانستند.
موفق و پیروز باشید!