خسرو سینایی به تماشای نمایش «اصفهان، شهر بچههای لهستان» نوشته محمد چرمشیر با طراحی رکسانا مهرافزون نشست و از آن به عنوان یک یادآوری برای عدم تکرار فاجعه انسانی نام برد.
به گزارش تئاتر فستیوال ، این نویسنده و کارگردان سینما که مستند «مرثیه گمشده» را درباره لهستانیهای مهاجر در ایران ساخته و از تصاویری از این مستند در این نمایش هم استفاده شده از حضور لهستانیهای و مهاجرت آنها به ایران به عنوان تجربه عجیبی یاد کرد که ۴۸ سال از خاطرات او از این ماجرا میگذرد.
او با بیان اینکه این موضوع او را هیچوقت رها نکرده است، گفت:«همیشه از من میپرسیدند، چرا این موضوع را فراموش نمیکنی و من در جواب میگفتم من آن را رها کردم اما این موضوع همیشه با من است. با اینکه کوششهای بسیاری صورت گرفت تا این مستند نادیده گرفته شود اما خوشحالم که نسل جوان آن را یادآوری میکند.»
سینایی با اشاره به جمله یک فیلسوف لهستانی درباره فاجعههای انسانی ادامه داد:« فیلسوف لهستانی میگوید، فجایع تاریخ تکرار میشوند چون نسل جدید فراموش میکند که چه بر سر نسلهای گذشته آمده. در این دنیای آشفته و در نبرد ابدی اهرمین و اهورمزدا همیشه باید به جبهه اهورامزدا کمک کنیم. در این شرایط که بسیاری از آدمهای این دنیا آواره هستند با نشان دادن فجایعی که هفتاد سال پیش رخ داده باید به نسل جدید یادآوری شود که فاجعه ایجاد نکنیم. فاجعهها تکرار پذیرند و اگر مراقب نباشید، دوباره اتفاق خواهند افتاد و تکرار میشود.»
کارگردان «عروس آتش» با ذکر خاطرهای از ساخت مستند «مرثیه گمشده» گفت: «در نزدیکی ورشو شهر کوچکی است که یک باشگاه سینمایی دارد. من را به آنجا دعوت کردند و بعد از نمایش فیلم به من گفتند میخواهیم از شما تشکر کنیم چون بخشی از تاریخ ما را به ما نشان دادید که ما از آن اطلاع نداشتیم. حالا شما با اجرای این نمایش کاری کردید که دوباره به لهستان و دنیا یادآوری میکنید که فاجعه تکرار پذیر است.»
این کارگردان سینما از محمد چرمشیر و رکسانا مهرافزون برای این یادآوری تشکر کرد و گفت: « این دو از جمله معدود افرادی بودند که برای استفاده از تصاویر فیلم مستند از من اجازه گرفتند چون این روزها خیلیها از این فیلم استفاده میکنند، بدون اینکه به من خبر دهند.»