در مصاحبه اختصاصی با تئاتر فستیوال :

محمد علی صادق حسنی : « نوروز بل » ، آیین تقویم دیلمی گیلان است / نشان دادن آیین ها اهمیت بسیار ویژه ای دارد


« نوروز بل » به نویسندگی و کارگردانی محمد علی صادق حسنی از شهرستان لاهیجان در دومین روز از جشنواره نمایش های آیینی و سنتی در محوطه تئاتر شهر اجرا شد . به همین بهانه خبرنگار تئاتر فستیوال گفت و گویی با کارگردان این نمایش انجام داد که می توانید در ادامه بخوانید :

راجع به آیینی که در نمایش « نوروز بل » اجرا کردید توضیح دهید.

آیین « نوروز بل » ، آیین تقویم دیلمی گیلان است و از هفده مرداد ماه ، سال نو مردم گیلان آغاز می‌شود . مردم در این روز آتش روشن می کردند و از محصولی که درو کرده بودند به مالکین شان خراج می دادند و بهار و نوروز گیلانی را شادباش می‌گفتند و مسائل کهنه و قدیمی خودشان را به پای آتش می‌ریختند و به شادی و شعف می‌پرداختند . سال جدید بعد از درو خرمن و جشن خرمن‌ آغاز می‌شد .

این تقویم که فرمودید برای گیلان است ؟

بله . تقویم رسمی دیلمی ، اولین تقویم ایران و هفده مرداد ماه آغاز سال آن است و هنوز هم این تقویم چاپ می‌شود و هنوز هم این مراسم هفدهم مردادماه در دیلمان اجرا می شود و بیست‌و پنجم مردادماه هم ، به همین شکلی که ما اجرا کردیم ، اجرا خواهد شد . فقط ما به شکل فرمی اجرا کردیم ولی روشن کردن آتش و انداختن وسایل کهنه توسط مردم‌ در آتش ، در هفده مردادماه انجام می شود و استقبال با شکوه و بسیار عظیمی هم از آن می‌شود که بالای ده هزار نفر پای این آتش می ایستند و جشن می‌گیرند .

اوضاع تئاتر در گیلان چگونه است؟

خدا را شکر ، اوضاع تئاتر خوب است و تقریبا در طول سال ، اجرا های صحنه ای و خیابانی اجرا می شود . از بیست و هفتم مرداد ماه هم جشنواره سراسری شهروند را در گیلان داریم که از سراسر کشور حضور دارند و حتی یکی دو مهمان خارجی هم داریم ، خداراشکر اوضاع تئاتر در گیلان‌خوب است و اوضاع نمایش های آیینی هم خیلی بهتر شده است .

نظرتان راجع به این دوره از جشنواره نمایش های آیینی و سنتی چیست؟

از زمانی که به تهران آمدیم یکی دو نمایش دیده ایم اما فشردگی آثار و اجرا ها باعث شد که بسیاری از اجراها را هم نتوانیم ببینیم ولی مطمئنا نفس عمل بسیار قابل تقدیر است چرا که به نظر من نشان دادن آیین ها و انواع نمایش های ایرانی از اهمیت بسیار ویژه ای برخوردار است . نقالی ، نمایش های رو حوضی ، خیمه شب بازی و همه ی گونه های نمایش ایرانی در یک مجموعه نشان داده می‌شود و فکر می‌کنم که این اتفاق شایسته ای است .

اگر صحبت باقی مانده ای دارید بفرمایید.

ممنون از اینکه پوشش خبری جشنواره نمایش های آیینی و سنتی را انجام می‌دهید و باید به شما و همکارانتان در تئاتر فستیوال هم خسته نباشید و دست مریزاد بگویم .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *