در مصاحبه اختصاصی با تئاتر فستیوال ؛

مهیار رضاخانی : دوران طلایی جشنواره و اساسا تئاتر به قبل از دهه ۹۰ برمی‌گردد


نمایش «خون خفته» به نویسندگی جعفر غلامپور و علیرضا قاسمی و کارگردانی مهیار رضاخانی یکی از نمایش هایی بود که در مجموعه تئاتر شهر در چهل و سومین جشنواره بین المللی تئاتر فجر اجرا شد. به همین بهانه خبرنگار تئاتر فستیوال گفت و گویی با کارگردان این اثر نمایشی انجام داده است که می توانید آن را در ادامه‌ بخوانید :

مهیار رضاخانی در مورد ایده شکل گیری نمایش «خون خفته» توضیح داد: ایده مرکزی این نمایش حدود یک سال پیش شکل گرفت. ما می‌خواستیم به سراغ نمایشی برویم که در آن درباره ریشه‌های صهیونیسم کار کنیم. اطلاعاتی که ما داریم چه از دوران مدرسه چه تحت تاثیر رسانه‌ها اطلاعاتی سطحی است که در مورد خیلی از مطالب درگیر عمق و ریشه آن نیستیم. ما می‌خواستیم ببینیم ماجرا از چه قرار است و سراغ این سوژه رفتیم.

وی در ادامه گفت: از ابتدا هدف مان مشخص بود و آن، حضور در جشواره مقاومت بود. وقتی که پیگیر شدیم و شروع به تحقیق و تفحص کردیم به ریشه‌های صهیونیسم در ایران و یک واقعه و گروه تروریستی صهیونیستی به نام هاگانا رسیدیم که در حدود سال‌های ۱۳۲۰ تا ۱۳۳۰ در ایران و جاهای دیگر فعال بودند.

کارگردان «خون خفته» در مورد وام گرفتن از فیلم سینمایی «سرب» گفت: در ایده اولیه اندکی از فیلم سینمایی «سرب» از ساخته های استاد مسعود کیمیایی وام گرفتیم چون در آن فیلم، در حاشیه قصه اصلی درباره هاگانا صحبت می شود و ما سعی کردیم که بر اساس این ایده و تحقیق و تفحصی که داشتیم، درامی را بسازیم، درامی که کاملا تخیلی باشد اما پایه‌ مستند نگاری داشته باشد.

رضاخانی در مورد پروسه نگارش نمایشنامه «خون خفته» و همکاری با جعفر غلام پور و علیرضا قاسمی، نویسندگان اثر به خبرنگار تئاترفستوال گفت: ما اتاق فکری داشتیم که حدود ۱۰ ماه پیش با همفکری هم شروع به کار کردیم. فقط آقایان غلام پور و قاسمی نبودند، آقای امید اشرافی هم به عنوان تاییدکننده در این اتاق فکر حضور داشتند و بعد از اینکه به ایده مرکزی رسیدیم، با همفکری هم، دوستان شروع به نگارش کردند و گهگاه جلساتی داشتیم و تبادل نظر می‌کردیم.

او ادامه داد: پروسه نگارش نمایشنامه بسیار طولانی شد به این دلیل که تقریبا سه ورژن از نمایشنامه کامل نوشته شد و در نهایت به این نمایشنامه رسیدیم که خود این نمایشنامه مجددا بازنویسی شد یعنی عملا ۴ نمایشنامه به طور کامل نوشته شد تا به این ورژن از نمایشنامه «خون خفته» که اجرا شد، رسیدیم.

کارگردان «خون خفته» اضافه کرد: حدود ۶ ماه این پروسه زمان برد. دوستان کار بسیار سخت و سنگینی داشتند و خیلی زحمت کشیدند. با اینکه یک نمایش رئال با چهار پرسوناژ است و مدت زمان نمایش حدود یک ساعت می باشد اما با توجه به وسواس‌هایی که هم خود دوستان به عنوان نویسنده و هم بنده و هم تهیه کننده داشتیم، باعث شد که چند نمایشنامه و چند ورژن نوشته بشود و دوستان برای رسیدن به این نمایشنامه در کنار همدیگر به شدت تلاش کنند.

کارگردان «خون خفته» در مورد حضور در دوره های مختلف جشنواره تئاتر فجر گفت: من در دهه ۸۰ مخاطب جشنواره تئاتر فجر بودم و در میانه‌ی دهه ۹۰ یکی دو دوره به عنوان دستیار در جشنواره حاضر بودم. در این دوره هم به عنوان دستیار کارگردان و هم برای اولین بار به عنوان کارگردان در جشنواره شرکت کرده ام.

مهیار رضاخانی در مورد کیفیت برگزاری چهل و سومین جشنواره تئاتر فجر گفت: به نظرم ۶۶۶. از زمانی که فضای خصوصی سازی آمده که الان به اوجش رسیده، به نظرم کیفیت  جای خودش را به کمیت داده و چیزهای دیگری در تئاتر مهم شده است. اما این دوره نسبت به دو سه سال اخیر، البته این را به خاطر اینکه ما در جشنواره حضور داریم نمی گویم، ولی به نظرم شرایط بهتری دارد. نسبت به دو سه سال اخیر که جشنواره رونق کمتری داشت و شرایط مطلوبی هم نداشت، اندکی بهتر شده است .

وی افزود: اسامی بزرگی در این دوره از جشنواره حضور دارند، از دکتر قطب‌الدین صادقی تا استاد نادر برهانی‌مرند، استاد حمیدرضا نعیمی و … تا کارهای شاخص شهرستان که حضوری بسیار قوی داشتند. همچنین برخی آثار هم از جشنواره‌های ملی حضور دارند که نمایش ما از آن دست است. کلا شرایط و رونقش نسبت به دو سه سال اخیر خیلی بهتر شده است.

کارگردان نمایش «خون خفته» در پایان گفت: با اینکه جشنواره بخش‌های مختلفی دارد نظیر به علاوه فجر و … تا به اینجای جشنواره یکی از نکات مثبتی که دیده ام، این است که میان گروه ها و اینکه در کدام بخش هستند، تفکیکی قائل نمی شوند. امکانات و شرایط جشنواره برای همه یکسان و برابر است و همه کارشان را به شکل احسن انجام می دهند. در این دوره برای من خیلی جذاب بود که از سوی جشنواره تفاوتی بین کاری که از شهرستان یا بخش مقاومت یا بخش مرور است، احساس نکردم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *