مهدی ارجمند کارگردان نمایش “همه دزدها که دزد نیستند” که با این اثر اولین تجربه ی کارگردانی خود را پشت سر می گذارد ، از شاگردان میکائیل شهرستانی بازیگر و کارگردان پیشکسوت عرصه ی تئاتر می باشد . بازیگران این نمایش نیز همگی از دانش آموختگان آکادمی بازیگری میکائیل شهرستانی می باشند که اکثر آن ها اولین تجربه های خود را در زمینه ی بازیگری تئاتر پشت سر می گذارند . به بهانه ی اجرای این نمایش خبرنگار تئاتر فستیوال گفت و گویی با مهدی ارجمند داشته است که می توانید آن را در ادامه بخوانید :
مهدی ارجمند در ابتدا در مورد علاقه به نمایشنامه های داریو فو به خبرنگار تئاتر فستیوال گفت : از زمانی که آقای شهرستانی “مرگ تصادفی یک آنارشیست” را به کارگردانی مرحوم مصطفی عبداللهی روی صحنه بردند ، به نمایشنامه های داریو فو علاقه مند شدم و سال گذشته نمایشنامه “مرده فروشی” را در ۴ سالن مختلف خوانش کردیم .
یکی از دلایل علاقه من به این نویسنده این است که حقایق را به صورت طنز بیان می کند . داریو فو حقایقی را بیان می کند که این روزها به آن پرداخته نمی شود و بسیار خوشحال هستم بستری فراهم شد که “همه دزدها که دزد نیستند” را به روی صحنه ببریم .
وی در ادامه در مورد بهره بردن از راهنمایی های میکائیل شهرستانی و ایده هایی که در زمینه کارگردانی داشته است ، اظهار کرد : کاری که بر روی صحنه می بینید ، حاصل زحمات آقای شهرستانی است . ما هر چه کار کنیم ، باز هم شاگرد هستیم و باید از این بزرگان یاد بگیریم . دراماتورژی و کارگردانی این نمایش حاصل مشاوره های ایشان است . من به دلیل تجربه و سابقه استاد شهرستانی و اعتقادی که به ایشان دارم ، در تمامی زمینه ها نظرم را با ایشان در میان می گذاشتم و از ایشان راهنمایی می خواستم ، در صورتی که مورد تایید ایشان بود نظرم را به بازیگران اعلام می کردم .
ارجمند در مورد انتخاب بازیگران نمایش “همه دزدها که دزد نیستند” بیان کرد : انتخاب بازیگران با مشاوره ای که با آقای شهرستانی داشتیم ، صورت گرفت . به جز آقای عاشوری که پنجمین تجربه بازیگری خود را با استاد می گذرانند ، مابقی بازیگران دومین کار خود را بازی می کنند .
من ابتدا بازیگرانی را که مدنظر داشتم ، با آقای شهرستانی درمیان گذاشتم و ایشان آنها را از نظر اخلاقی ، کاری ، برخورد و شخصیت شان تایید کردند و گفتند می شود با آنها کار کرد . ما این بازیگران را انتخاب و کار را با آنها شروع کردیم .
کارگردان نمایش “همه دزدها که دزد نیستند” در مورد استقبال از این نمایش و اعتماد به افراد تازه کار عرصه تئاتر گفت : خدا را شکر تا به امروز استقبال خوب بوده است ولی متاسفانه هنر تئاتر مظلوم است و باید تماشاچی را با تئاتر آشتی دهیم . خیلی از نمایش ها را از کارگردانان مطرح می بینیم که ضعیف کار شده اند و زمانی که تماشاچی به سالن می آید وکار ضعیف می بیند ، نا امید می شود و می گوید وقتی این فرد که مطرح است ، چنین کاری را اجرا می کند پس فردی که هنرجو است و تازه وارد کار تئاتر شده است ، طبیعتا نمی تواند خواسته های مخاطب را برآورده کند . اما من در این کار از وجود استاد شهرستانی به عنوان پیشکسوت و بزرگترم استفاده کرده ام و در این نمایش سعی کرده ایم حقایق را به زبان کمدی بیان کنیم و حرف هایمان را بزنیم . پیشنهاد می کنم که مخاطبان به تماشای این نمایش بیایند .
این بازیگر و کارگردان جوان عرصه تئاتر با بیان اینکه تماشاچی در سالن های تئاتر برای خندیدن در حین نمایش معذب است ادامه داد : تماشاچی زمانی که می خواهد وارد سالن شود معذب است که در سالن نباید بخندد یا صدایش بالا بیاید . من به همه می گویم هر کس وارد این سالن شد و خواست “همه دزدها که دزد نیستند” را ببیند ، اجازه دارد که بلند بخندد چرا که این حرف و خواسته داریو فو است . او زمانی که نویسندگی را شروع کرد ، ایده اش این بود که مردم عادی می توانند بخندند و خنده فقط برای حکمرانان و فرمانروایان نیست . مردم عادی هم حق خندیدن دارند و باید بخندند .
وی در این رابطه اضافه کرد : من در تحقیقی که راجع به داریوفو کرده بودم به این نکته برخوردم ، زمانی که داریو فو این نمایش را می خواست اجرا کند ، ورودش به آمریکا ممنوع شد به خاطر اینکه از رئیس جمهور وقت آمریکا انتقاد کرد و حرفش را بیان کرد . داریو فو می گفت زمانی که می خواستیم این متن را به روی صحنه ببریم ، تنها یک سری از افراد که وارد قصر پادشاهان می شدند ، حق داشتند بخندند و پادشاهان را بخندانند و زمانی که از آنجا خارج می شدند اگر در بیرون از قصر فردی را می خنداندند ، اعدام می شدند .
زبان و گفتار داریو فو به ما می گوید که انسان ها حق خندیدن دارند و می توانند آزاد باشند ، این مسئله یکی از دلایل علاقه من به این نویسنده و انتخاب او است و خواهش می کنم هرکس وارد سالن شد ، راحت بخندد . ما این کار را اجرا کردیم تا مردم به یاد بیاورند هنوز آزادی خندیدن دارند .
مهدی ارجمند در پایان گفت : من از سایت تئاتر فستیوال تشکر ویژه می کنم . در این چندین کاری که با آقای شهرستانی انجام داده ایم همیشه حمایت مان کرده اید . انشالله بستری فراهم شود تا با حمایت بیشتری که از رسانه صورت بگیرد بتوانید از این هنر و حرفه ای که دارید بیشتر استفاده کنید . همچنین از همیشه استادم ، کسی که قلبا دوستش دارم ، تشکر ویژه ای می کنم . ایشان حکم پدر بنده را دارد و به ایشان که هنرمندان بزرگ و مطرحی را تحویل جامعه داده اند ، افتخار می کنم و اگر روزگاری در جایگاهی بالاتر از اینجا بایستم ، با افتخار می گویم که شاگرد میکائیل شهرستانی هستم .
نمایش خوبی به روی صحنه بردید
شریف – حرفه ای و قابل قبول
خسته نباشید به همه