نشست خبری نمایش ” دو دلقک و نصفی ” به کارگردانی جلال تهرانی ساعت ۱۱ صبح روز دوشنبه دهم آذرماه ، در مجموعه مکتب تهران برگزار شد .
به گزارش تئاتر فستیوال ، در ابتدای این نشست ایلیا شمس ، مدیر روابط عمومی این نمایش زمان اجرای نمایش ” دو دلقک و نصفی ” را از ۱۲ آذر به مدت ۳۰ شب در سالن استاد ناظرزاده اعلام کرد و سپس از جلال تهرانی نویسنده ، طراح و کارگردان این اثر دعوت کرد تا در رابطه با نمایش به ارائه توضیحاتی بپردازد .
جلال تهرانی در ابتدا با اشاره به اینکه این نمایش با همکاری اعضاء مکتب تهران آماده شده است ، گفت: «کار کردن با بچهها و اعضاء مکتب تهران، از جمله انگیزههای اصلی تشکیل این موسسه بوده است. یعنی ما با انگیزه تعامل با نسلهای تازه تئاتر، مکتب تهران را راه اندازی کردهایم.»
کارگردان نمایش ” دو دلقک و نصفی ” در رابطه با حضور نداشتن صابر ابر و نگار جواهریان که پیش از این اثر را نمایشنامهخوانی کرده بودند ، گفت: «این دو هنرمند در زمانی که ما قصد به صحنه بردن نمایش «دو دلقک و نصفی» را داشتیم، مشغول برنامههای دیگری بودند. صابر ابر تا ۱۲ آذرماه درگیر پروژه سینمایی بود و خانم نگار جواهریان نیز در ایران حضور نداشتند. از سوی دیگر این نمایش در ۱۰ روز آماده اجرای عمومی شد و بدون شک این هنرمندان نمیتوانستند در این کار همراه ما باشند.»
او افزود: برای بازیگران حرفهای ۱۰ روز تمرین میتواند کمی ترسناک باشد به این دلیل که آنها همواره نگران اعتبار حضور خود در صحنهها هستند و بدیهی است که اولین انتخاب من این بود که بتوانیم با بچه های خودمان کار کنیم و از این بابت احساس رضایت دارم .
جلال تهرانی در مورد آماده شدن ۱۰ روزه این نمایش برای اجرای عمومی در مجموعه ایرانشهر توضیح داد: «میان خانه هنرمندان و مکتب تهران مناسباتی وجود دارد و ما نسبت به آنها احساس تعهد داریم. وقتی دکتر مجید سرسنگی، رییس خانه هنرمندان با من تماس گرفت و از لغو شدن یکی از اجراهای این مجموعه صحبت کرد، تصمیم گرفتیم که نمایش «دو دلقک و نصفی» را در زمان مشخص شده به صحنه ببریم.»
وی ادامه داد : تا به حال پروژهای را در مدتی کمتر از سه ماه تمرین نکردهام، اما «دو دلقک و نصفی» در مدت ۱۰ روز تمرین برای اجرا آماده شده است.
او با اشاره به اینکه در ابتدای کار این ۱۰ روز را نقطه ضعف نمیدانست، ادامه داد: دلیل اینکه در این بازده زمانی کم، نمایش را تمرین کردیم به مناسبات میان مکتب تهران و خانه هنرمندان مربوط میشود، چرا که خانه هنرمندان تاکنون در کنار مکتب تهران بوده و همین مساله ایجاب میکند که وقتی پیشنهاد اجرای یک نمایش مطرح شد، براساس نگاه استراتژیک و مناسبات میان این دو مرکز، نمایش خود را اجرا کنیم. در واقع مکتب تهران نسبت به خانه هنرمندان ایران احساس تعهد دارد.
تهرانی در پاسخ به این سوال که آیا تمهیداتی برای اجرا در تماشاخانه ایرانشهر با توجه به عدم حضور بازیگران حرفهای در این نمایش لحاظ شده است؟ گفت: برای این کار چنین چیزی از ما خواسته نشد و به نظر میرسد تماشاخانه ایرانشهر قدمهایی را به سمت اجرای تئاترهایی که صرفا ابعاد حرفهای ندارند برداشته است. ضمن اینکه تاکید میکنم این نمایش علاوه بر ابعاد تئاتری از نظر مناسبات استراتژیک میان مکتب تهران و خانه هنرمندان ایران هم باید نگاه شود.
او همچنین در این باره گفت: معمولا وقتی پروژهای را اجرا میکنم همه چیز را با امکانات سالن تطبیق میدهم و نه با ویژگیهای فرهنگی حاکم بر آن محل.
تهرانی درباره موسیقی نمایش «دو دلقک و نصفی» گفت : موسیقی که در این نمایش استفاده می شود بارها شنیده شده و یک موسیقی شناخته شده است که از این لحاظ بدعتی در آن نیست، اما به لحاظ شکل استفاده و ترکیب با نوع اجرا بدیع و تازه خواهد بود.
کارگردان نمایش ” دو دلقک و نصفی ” در رابطه با طراحی پوستر این نمایش گفت : طراحی پوستر توسط مازیار تهرانی (برادر جلال تهرانی) انجام شده است ولی به دلایلی که دلیل آن را نمیدانم پوستر اولیه ما مجوز نگرفت ، اما به سرعت پوستر دیگری طراحی و جایگزین شد.
کارگردان نمایش «سیندرلا» در رابطه با نور و دکور نمایش «دو دلقک و نصفی» عنوان کرد: نور این کار برخلاف سیاست اولیه ما زیاد شده است زیرا در ابتدا درنظر داشتیم که نور در این نمایش ساده باشد. در مورد دکور آن نیز باید بگویم که دکور تقریبا ظرف نیم ساعت طراحی ویک ساعت محاسبات آن انجام شده است، همچنین یک شب تا صبح نیز ساخته شده است.
تهرانی با بیان اینکه بعد از اجرای نمایش «سیندرلا» در سال گذشته تصمیم داشته است که دو نمایش «مکبث ۲۰۰۱ » و «دراکولا» را به صحنه ببرد، در این رابطه تصریح کرد: بعد از صحبت هایی که برای اجرای یک نمایش در ایرانشهر شد، نمی توانستم هیچ کدام از این دو نمایش را در بازه زمانی ۱۰ روزه به نتیجه برسانم ؛ بنابراین به نظرم رسید که بین متن هایم این پروژه می تواند در طول این زمان کوتاه به نتیجه برسانم.
او همچنین یادآور شد: نمایش «دو دلقک و نصفی» یک متن بسیار تلخ بوده که در سال ۷۷ به نام «زیتو نابالغ» به نگارش درآمد اما سال ۸۳ بازنگری شد و با نام «دو دلقک و نصفی» تبدیل به متنی با نشاط تر شد.
تهرانی همچنین درباره سالن تئاتر مکتب تهران توضیح داد: این سالن برای مجموعه آموزشی مکتب تهران آماده شده است
سرپرست «مکتب تهران» در خصوص سالن مکتب تهران اعلام کرد: سالنی که در آن هستیم،سالن داخلی برای مجموعه «مکتب تهران»تعریف شده است. به همین دلیل سالن به هیچ وجه به صورت ساعتی، روزانه یا ماهانه برای اجرا اجاره داده نخواهد شد.
وی افزود : ترجیح می دهیم کارهایی را که داخل مکتب تهران و توسط اعضای آن تولید شده اند و شایستگی های لازم را کسب کرده اند در زمان های یک هفته ای اجرا کنیم.همچنین رپرتوار از تئاتر های خوب سراسر شهر به شرط نداشتن دکور پیچیده را نیز برگزار می کنیم. همچنین من امیدوارم این سالن تبدیل به مکانی شود که هربار که تماشاگر مراجعه میکند یک نمایش خوب را به تماشا بنشیند و از خرید بلیت منصرف نشود.»
جلال تهرانی در پایان نشست روز دوشنبه ، تنها سامانه خرید بلیت نمایش ” دو دلقک و نصفی ” را سایت تماشاخانه ایرانشهر اعلام کرد .
قابل ذکر است این نمایش با نقش آفرینی سارا پهلوانی، فرشاد قاسمی و مصطفی لعلیان به مدت ۳۰ شب تا ۱۹ دی ماه به روی صحنه می رود .