مراسم اختتامیه سیزدهمین جشنواره تئاتر خیابانی مریوان صبح امروز در سالن نشاط شهر مریوان و با حضور مدیران فرهنگی هنری ، مدیران شهر و استان کردستان و هنرمندان تئاتر و تئاتر خیابانی برگزار شد .
به گزارش تئاتر فستیوال به نقل از روابط عمومی اداره کل هنرهای نمایشی ، فرماندار مریوان در این مراسم تاکید کرد: جشنواره باید در شهرها و استان های همجوار گسترده شود. باید بتواند خودش را در سراسر کشور بگستراند و پا به کشور های دیگر بگذارد. نباید جشنواره تئاتر خیابانی منجمد شود بلکه باید سبب ساز ارتباط ما با کشور های دیگر باشد. در این صورت و با ابزار هنر تئاتر می توانیم نشان بدهیم که کشوری صلح دوست با فرهنگی غنی هستیم.
وی از همه مسئولان و دست اندرکاران جشنواره که با کمبود امکانات و اعتبار ، کاری بزرگ را تقبل کرده و به انجام رسانده اند و همین طور تمامی نهاد ها و ارگان هایی که از جشنواره حمایت کردند تشکر کرد.
سید هادی حسینی معاون پارلمانی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در این مراسم گفت: مریوان و شما مردم مریوان در طول تاریخ سراسر افتخار ایران عزیز ، از مرز های کشور دفاع کرده اید. در دوران دفاع مقدس در کردستان زندگی کردم و اینجا را وطن خودم می دانم . من فرزند کردستانم. با بزرگان و شهیدان و علما و فرهیختگان تان در روز های دفاع مقدس و سالیان دهه شصت زندگی کرده ام ، همراهتان بودیم و هستیم و خواهیم بود. از همان زمان عهد کرده ام که هر وقت به کردستان بیایم نمازم را کامل بخوانم. اینجا سرزمینی است که بیش از همه سرزمین های مرکزی تلاش کرده که ایران ایرانستان نشود. شما در خط مقدم جبهه همواره تاریخ هستید.
وی در تجلیل از هنر و هنرمندان استان کردستان گفت: این هنر شماست که بزرگان تئاتر کشور را به اینجا کشانده، رفتار و مهمان نوازی و فرهنگ بالا و والا و حسن سلوک شما و علاقه مندی تان به حوزه تئاتر باعث این رویداد بزرگ شده است. شما بیشتر از من از موسیقی و هنر و تئاتر می دانید. ولی می دانم همین که توانسته اید مردم را در لب مرز برای تئاتر از استان های سراسر کشور جمع کنید کار بزرگی انجام شده است.
وی سلام وزیر فرهنگ و راشاد اسلامی را به هنرمندان و برگزار کنندگان جشنواره بین المللی تئاتر خیابانی مریوان رساند.
گزارش جلال قلعه شاخانی مدیر کل ارشاد کردستان و دبیر جشنواره بین المللی تئاتر خیابانی همچنین پیام شهرام کرمی مدیرکل هنرهای نمایشی در آغاز مراسم به صورت تصویری ارائه شد.
در ادامه این مراسم خوش اقبال معاون فرهنگی اجتماعی استانداری کردستان نیز با قدردانی از مهمان نوازی مردم مریوان و اجرای خوب برنامه های جشنواره ، از همه میهمانانی که از همه کشور به مریوان آمده اند و همچنین مهمانان خارجی که شور و نشاط و امید را به استان آوردند سپاسگزاری کرد.
وی ابراز امیدواری کرد که هر کدام از مهمانان جشنواره سفیری برای فرهنگ و هنر کردستان باشند.
خوش اقبال با تقدیر و تشکر از همه مسئولان و هنرمندانی که یک سال تلاش کردند تا این جشنواره به بهترین شکل برگزار شود خطاب به سید هادی حسینی گفت: کردها جزو اصیل ترین اقوام ایران هستند. تمام ایران به کردستان ومریوان عشق می ورزد. مردم این منطقه در طول هشت سال دفاع مقدس ثابت کردند که نظام را دوست دارند و به امام و شهدایی که در طی سال ها داده اند عشق می ورزند و امروز اعلام می کنیم که در راستای برگزاری چنین برنامه هایی کمک می کنیم و انشا الله شما نیز در وزارت به کردستان توجه ویژه ای داشته باشید.
در ادامه قطب الدین صادقی بیانیه هیات داوران را قرائت کرده و توجه به چند نکته را از هنرمندان تئاتر خیابانی خواست: تئاتر خیابانی تئاتری است که به طرف مردم می رود بر عکس تئاتر های صحنه ای که مردم آن را انتخاب می کنند. تئاتر خیابانی اقدامی شگفت انگیز است فرصت نزدیک شدن هنرمندان به مردم را می دهد و باعث می شود که لذت دیدن تئاتر را لمس کنند.
وی ارتباط با مردم را یک اصل اساسی در تئاتر خیابانی معرفی کرده و گفت: دیدیم کارهایی را که بسته در تئاتر ذهنی خودشان اجرا می شدند. فضای باز مملو از پارازیت های صوتی و تصویری است برای تمرکز گوش و چشم باید شرایط فنی و فردی برای گذشتن از این پارازیت ها را بدست آورد.
این کارگردان تئاتر نقد ، نقد اجتماعی و بیان حقایق را از ویژگی های هنر تئاتر خیابانی دانسته و تاکید کرد : جوهره این کار نقد و آگاهی است. اگر انتقاد را از تئاتر خیابانی بگیرید یعنی هیچ. باید مسائل را بیان کنید و دنبال راه حل باشید. هنر یعنی خوشبینی ومعرفی راه حل آگاهی بخش.
صادقی نکته دیگر را توجه به طنز و شادی عنوان کرده و افزود: مردم نیازمند شادی هستند. این طنز یک فاصله عقلانی با مسائل است تا به ریش مشکلات بخندند. این نشانه بلوغ فکری است. مردم موضوعات جدی را دوست ندارند. مسائل را باید با شادی بیان کرد. فضای شهر را باید با طراوت کنیم. مردم را به هیجان بیاورید و به آنها شادی ببخشید.
وی تقلید از رسانه های دیگر و تلویزیون را یکی از عوامل ضربه زنده به تئاتر خیابانی عنوان کرد که باید به شدت از آن پرهیز شود و گفت: حاصل تقلید کشتن خلاقیت در شماست. هیچ راهی ندارید که از ویژگی های تئاتر خیابانی استفاده کنید.
دکتر صادقی در پایان تصریح کرد: مسئله کمبود بودجه وجود دارد. این نوع کارها خرج دارد اگر دولت و مسئولان به فکر تقویت این هنر هستند و دنبال یک نشان ملی در سطح جهان هستند باید پول خرج کنند. تا بتوانیم از هنر هنرمندان بیشتر بهره ببریم و هم فرصت برابری با مهمانان خارجی را به دست آوریم.
در بخش سوم مراسم که به تقدیر ، تجلیل و معرفی برگزیدگان جشنواره اختصاص یافت از کارگردانان نمایش های خارجی حاضر در جشنواره تقدیر شد.محمود رضا رحیمی به نمایندگی از هیات داوران آرا بخش های آیینی سنتی و آزاد را اعلام کرد.
مراسم اختتامیه جشنواره و معرفی برگزیدگان از شبکه کردستان و شبکه شما به صورت زنده و کامل پخش شد.
کارگردانی مراسم افتتاحیه و اختتامیه جشنواره را سرکوت محمدی از فیلمسازان استان کردستان بر عهده داشت.
اعلام نتایج و معرفی برترین های جشنواره
در بخش آیینی نمایش داول کشی به کارگردانی مرتضی اسدی مرام از کرمانشاه، دعای افتاب به کارگردانی علی صادق حسنی از لاهیجان به جشنواره بین المللی تئاتر فجر معرفی شد.
با رای هیئت داوران در بخش ازاد سیزدهمین جشنواره بین المللی تئاتر خیابانی فجر نمایش های صعود به ارتفاعات بالا به کارگردانی غنچه شکوهیان از آمل، سال به سال به کارگردانی سوران حسینی، یخچال به کارگردانی سعید خیراللهی، مستطیل، دایره، مربع به کارگردانی افشین خدری، درباره یک توپ به کارگردانی موسی هدایتی از قروه، چمدان به کارگردانی مختار محمدی از مریوان، تیک تاک به کارگردانی نازیلا امینی از بوکان، صعود به ارتفاعات به کارگردانی نرگس خاک کار از تهران به جشنواره تئاتر فجر معرفی شدند.
بخش آیینی سنتی
موسیقی نمایش های آیینی سنتی با رای هیئت داوران از آهنگساز نمایش شاختا بابا از آذربایجان تقدیر و مهدی محمد نژاد و نوید لاهیجی آهنگ ساز ونوازنده نمایش دعای افتاب از لاهیجان به عنوان اثر برگزیده تجلیل شد.
با رای هیئت داوران از طرح فضای سیمین بختیار غفاری طراح فضای نمایش دعای افتاب از لاهیجان تقدیر و طراح فضای نمایش داول کشی از کرمانشاه برگزیده این دوره از جشنواره شد.
در بخش تحقیق و پژوهش نمایش های آیینی سنتی هم با رای هیئت داوران پژوهشگر نمایش داول کشی از کرمانشاه برگزیده شد.
در بخش کارگردانی نمایش های آیینی سنتی هیئت داوران ازعلی صادق حسنی کارگردان نمایش دعای افتاب تقدیر و مرتضی اسدی مرام کارگردان نمایش دال کشی از کرمانشاه به عنوان اثر برگزیده تجلیل شد.
برگزیدگان بخش آزاد
پوستر و بروشور هومن رحیمی از رشت رتبه اول طراح پوستر و برشور نمایش دروازه های جهنم ، سامان رستمی پور از قروه
رتبه دوم طراح پوستر نمایش درباره توپ و رتبه سوم طراح پوستر و برشور نمایش بیگانگی از آمل به خود اختصاص دادند.
بخش موسیقی
آهنگساز نمایش بیگانگی از آمل تقدیر شد ورتبه نخست این بخش را احمد الفتی آهنگساز ونوازنده نمایش اگر در بند درمانی از آستان اشرفیه، رتبه دوم فرید امام جمعه آهنگساز ونوازنده نمایش تیک تاک از بوکان و رتبه سوم مهرداد موسویان آهنگساز نمایش زلزله از کرمانشاه کسب کردند.
طراحی لباس
رتبه نخست طراحان لباس نمایش مربع، دایره، مستطیل ئه ژین عبدالله زاده و افشین خدری از سنندج، رتبه دوم ساریه امینی از بوکان طراح لباس نمایش تیک تاک و رتبه سوم طراح لباس نمایش یخچال سعید خیراللهی از ایلام به خود اختصاص دادند.
طراحی فضا
هیئت داروران از طرح نمایش درباره توپ از قروه تقدیر کرد.
رتبه اول این بخش طراح فضای نمایش چمدان مختار محمدی از مریوان، رتبه دوم طراح نمایش صعود به ارتفاعات مهدی حبیبی و رتبه سوم دایره،مربع، مستطیل ئه ژین عبدالله زاده و افشین خدری از سنندج کسب کردند.
بازیگری کودک و خردسال
السا کلهر بازیگر نمایش خون از الوند، بیتا شهبازیان درباره توپ از قروه ،الین محمدی بازیگر نمایش چمدان از مریوان و آرتین امجدی برای بازی در نمایش مستطیل، مربع، دایره از سنندج تجلیل شدند.
بازیگری زن
رتبه اول بازیگری زن را نازیلا امینی برای نمایش تیک تاک از بوکان، رتبه دوم نرگس خاک کار برای بازی در نمایش صعود به ارتفاعات بالا از تهران و دو برگزیده رتبه سوم هم مرجان قاسمی برای نمایش یخچال از ایلام و مرجان اقا نوری برای نمایش سال به سال کسب کردند.
تمام بازیگران گروه نمایش های بیگانگی و نمایش مستطیل، مربع، دایره تقدیر شدند.
هیئت داوران جایزه ویژه خود را در بخش بازیگری مردان را به بازیگر نمایش چمدان مختار محمدی از مریوان اهدا کردند.
بازیگری مرد
رتبه اول بازیگر نمایش های صعود به ارتفاعات و چهار دیواری اختیاری مصطفی کولیوندی ،رتبه دوم به طور جداگانه به هاوری رضایی بازیگر نمایش تیک تاک از بوکان،احمد جعفری تیک تاک از دهلران و
رتبه سوم هم به طور جداگانه مالک آبسالان بازیگر نمایش چهار دیواری اختیاری از دهلران، سیوان فتاحی بازیگر نمایش سال به سال از مریوان به خود اختصاص دادند.
طرح و ایده
با رای هیئت داوران رتبه اول را موسی هدایتی فرد طراح نمایش درباره یک توپ از قروه ، رتبه دوم هم دو نفر برگزیده دارد شامل افشین خدری برای نمایش دایره، مربع ،مستطیل از سنندج و چمدان مختار محمدی از مریوان و
رتبه سوم هم دوبرگزیده داشت نرگس خاک کار طراح نمایش صعود به ارتفاعات از تهران وسوران حسینی طراح نمایش سال به سال از مریوان.
کارگردانی
از کارگردان نمایش صعود به ارتفاعات بالا نرگس خاک کار تقدیر شد.
رتبه اول افشین خدری کارگردان نمایش مستطیل، دایره،مربع از سنندج، رتبه دوم دو برگزیده نمایش بیگانگی غنچه شکوهیان از آمل،یخچال سعید خیراللهی از دهلران و رتبه سوم هیین داوران دو برگزیده دارد به طور جداگانه سوران حسینی از مریولن و تیک تاک نازیلا امینی از بوکان داشت