در کنار نمایش های خیابانی و صحنه ای که در سی و سومین جشنواره تئاتر فجر اجرا می شوند ، بخش دیگری نیز به رادیو تئاتر اختصاص دارد که همه روزه یک نمایش رادیویی در این بخش برای علاقمندان اجرا می شود . نمایش “خانه احمق ها” به نویسندگی امین رهبر و کارگردانی داریوش شهبازی در پنجمین روز از سی و سومین جشنواره تئاتر شهر در تماشاخانه سه نقطه اجرا شد . خبرنگار تئاتر فستیوال به بهانه ی اجرای این نمایش رادیویی گفت وگویی را با داریوش شهبازی انجام داده است که می توانید آن را در ادامه مطالعه کنید .
در ابتدا خودتان ، کارتان و گروهی که تشکیل داده اید ، را برایمان معرفی کنید.
تا الان چند کار رادیویی مانند تهیه کنندگی “الفبای نمایش” که در شبکه رادیویی نمایش پخش شد را برعهده داشتم . “خانه احمق ها” اولین کاری بود که آن را کارگردانی کردم . پارسال برای تهیه کنندگی نمایش “عکس اتفاق عزیز” در جشنواره فجر کاندید شدم ولی امسال تهیه کننده و کارگردان “خانه احمق ها” خودم بودم . عوامل کار بچه های حرفه ای هستند ، چند نفرشان بچه های رادیو نمایش هستند ، چند نفرشان هم بچه های تئاتر اند .
داستان نمایش در روسیه اتفاق می افتد . یک تیمارستان روانی است که سه دیوانه در آنجا زندگی می کنند . چچنی ها به آنجا حمله می کنند و حالا اتفاقاتی که رخ می دهد .
کارگردانی نمایش های رادیویی چه تفاوت هایی با کارگردانی نمایش هایی که به صورت صحنه ای اجرا می شوند ، دارد ؟
یک سری نقاط اشتراک دارند و نقاطی دارند که این ها را از هم جدا می کند . در رادیو المان صدا اهمیت بیشتری نسبت به تئاتر صحنه ای دارد . ولی در فرمت جدیدی که ما آن را اجرا می کنیم که رادیو تئاتر است ، باید یک سری المان های تئاتری داشته باشیم و یک سری المان های رادیویی و این کار را سخت می کند . ما باید به گونه ای حرکت کنیم که نه کاملا به سمت تئاتر برود و نه کاملا به سمت رادیو . باید یک نمایش رادیویی باشد که برای بیننده جذاب باشد و خسته کننده نباشد .
از چه المان هایی می توانیم استفاده کنیم که این جذابیت برای مخاطب بیشتر شود ؟
من خودم به شخصه ترجیح می دهم از نور کمک بگیرم ، چونکه ما در صدا نور نداریم ، دوری و نزدیکی صدا ، افکت و صدای محیط را داریم . المان هایی مثل نور و لباس بازیگر را نداریم . می توانیم یک سری نماد به کار اضافه کنیم .
استقبال مخاطبین از نمایش شما چطور بود ؟
من از استقبال مخاطبین راضی بودم .
در طول سال نمایش های رادیویی در رادیو نمایش پخش می شود ، چه کاری می توان کرد که مخاطبان بیشتری را به سمت نمایش های رادیویی جذب کرد ؟
رادیو تئاتر یک مدیوم جدید است که تازه پا گرفته و هنوز خیلی ها آن را نمی شناسند . در واقع رادیو تئاتر یک شاخه از نمایش است ولی چون یک مدیوم تازه پا گرفته است ، خیلی ها اطلاع ندارند . به نظرم بهترین راه آموزش و اطلاع رسانی است .
در طول سال به این صورت ، نمایش های رادیویی اجرا می شوند ؟
جشنواره دانشجویی و جشنواره ی دیگری نیز هست که نامش به خاطرم نمی آید .
به صورتی که تئاترهای صحنه ای اجرای عموم می روند ، این کارها اجرا نمی شوند ؟
یک سری بچه های رادیویی و تئاتری به صورت خصوصی گاهی این کار را در سالن های مختلف انجام می دهند .
Namayeshaye radioei bahalana , mesle namayeshname khani mimunan.
Khubie namayeshaye radioei ine ka majaniyan .