نمایش ” اگزویا ” به نویسندگی و کارگردانی شارلوت پوییجک جولین از کشور هلند ، در سومین روز از هفدهمین جشنواره نمایش های عروسکی اجرا شده است . به همین بهانه خبرنگار تئاتر فستیوال گفتگویی با کارگردان این نمایش انجام داده است که می توانید در ادامه بخوانید :
معنای کلمه ” اگزویا ” چیست؟
این سوال را می توانم با یک مثال برای شما توضیح دهم : وقتی یک کرم به پروانه تبدیل می شود ، کل بدنش از پیله یا پوسته خارج میشود ، به این پوسته باقی مانده ” اگزویا ” میگویند . در واقع به معنای خارج شدن از بدن و تغییر در دنیای انسان است و چیزی که او می تواند درون خودش جست و جو کند . در واقع این نمایش نوعی بازسازی و شبیه سازی این خارج شدن از پوسته است .
این ایده چطور در ذهن تان شکل گرفت ؟ آیا از آیین خاصی آن را دریافت کرده اید ؟
بیشتر آنچه در این نمایش میبینید ساخته ذهن من است . من کتاب های مختلفی خواندم و تحت تأثیر فلاسفه بزرگی در کشور هند (که مدتی را آنجا بودم) قرار گرفتم ، بعد نقاشی کردم ، نوشتم و سپس یک ماکت ساختم و آرام آرام این پرفورمنس شکل گرفت و رشد کرد . این پروسه بسیار شبیه به نقاشی بود . در کلیت کانسپت ، میدانستم که به چه چیزی میخواستم برسم اما مسلماً جزئیات آن را به شکل کامل نمیدانستم .در ابتدا تلاش کردیم که کل ایده ها را اجرایی کنیم اما در ادامه متوجه شدیم که برخی از ایده هایمان غیرممکن هستند اما در نهایت به تلاشمان ادامه دادیم تا همه غیر ممکن ها را ممکن کنیم .
شکل گیری و آماده سازی این پرفورمنس از ساخت و طراحی عروسک ها و سایر بخش های نمایش حدود دو سال زمان برد . سپس این پرفورمنس را روی صحنه اجرا کردیم تا سایر ایرادات مربوط به عروسک گردانی و … را به مرور و از یک اجرا به اجرای بعد مدام اصلاح کردیم تا نمایش روز به روز بهتر شود.
آیا فکر نمیکنید که ریتم نمایش کمی کند است ؟
باید ریتم این اثر کند باشد . با این حال تا به حال من نشنیده ام که کسی به علت کند بودن ریتم بگوید از نمایش خسته شده و حوصله اش سر رفته است. من متوجه ام که شاید بعضی از افراد بگویند که ” این چه نمایشی بود ؟! ” اما فکر میکنم که این افراد بهتر است تنها به تصاویر نمایش نگاه کنند و با این نگاه کردن ، پرفورمنس خودشان را برای خودشان خلق کنند .
آیا این نمایش را در کشور های دیگر و جشنواره های دیگری هم اجرا کرده اید؟
بله ، در کشور فرانسه و هلند اجرا کرده ایم و احتمالاً در چین و روسیه و رومانی هم اجرا خواهیم کرد . به شکل کلی آثار من در چهارده کشور مختلف اجرا شده اند .
پیش از این هم در جشنواره نمایش های عروسکی ایران حضور داشتید . نظرتان درباره این جشنواره چیست ؟
به نظر من جشنواره خوبی است و آن را بسیار دوست دارم . دفعات قبل که به ایران آمدیم ، به اصفهان و شیراز هم رفته ایم ، اما این بار تنها یک هفته در ایران هستیم چرا که باید برای اجرا های دیگری به هلند برگردیم .
چه نمایش هایی را در این دوره از جشنواره دیده اید ؟
روز گذشته نمایش “قبل از صبحانه” را دیده ایم که به نظرم بسیار جالب بود و از آن لذت بردم و فردا هم وقت بیشتری خواهیم داشت تا آثار بیشتری را ببینیم .