مراسم نخستین جایزه ی “استاد محمد” شب گذشته با حضور جمعی از هنرمندان در سالن اصلی تئاتر شهر برگزار شد .
” تو تمام شدی؟ برای من که عاشقت بودم ، برای من که حتی لحظه ای به نبودنت فکر نمی کردم ، برای من که عزیزترینم بودی تو تمام شدی ؟ نه جناب محمود خان استاد محمد، به این سادگی ها نیست ، اصلا رسم عاشقی این نیست… ”
جملات بالا بخشی از متنی ست که مانا استاد محمد – دختر محمود استاد محمد – مراسم نخستین جایزه ی “محمود استاد محمد” را با آن آغاز نمود . مراسمی که به همت کسانی همچون مسعود جعفری جوزانی ، مدیا کاشیگر ، پرستو گلستانی ، جواد عاطفه و … برگزار شد .
مراسم نخستین جایزه ی “استاد محمد” که به انتخاب برترین نمایشنامه ی سال اختصاص دارد عصر روز شنبه ۵ دی در حالی برگزار شد که دکور نمایش “ترور” بخشی از دکور برگزاری این مراسم شده بود.
در ابتدای مراسم جواد عاطفه یکی از اعضای هیات مدیره ” بنیاد استاد محمد ” به روی صحنه آمد و از اهداف این بنیاد سخن گفت و عنوان کرد : ” بنیاد استاد محمد با این نیت شکل گرفت که بتواند نگاه و آثار محمود استاد محمد را دوباره احیا کند و در دسترس دانشجویان علاقمند قرار دهد. “
او در بخشی دیگر از سخنانش گفت : ” تلاش بنیاد استاد محمد بر این بوده است که مجموعه ی کامل آثار استاد محمد را منتشر کرده و نشر چشمه مجموعه ی آثار استاد محمد را منتشر خواهد کرد و پیش از سالگرد استاد محمد در مرداد ماه در اختیار علاقمندان قرار خواهد گرفت.”
عاطفه در پایان از برگزاری اولین سمپوزیوم بین المللی طراحی صحنه و لباس تئاتر تهران در اواخر فروردین ۹۵ خبر داد که بخش ویژه ای از این سمپوزیوم به آثار استاد محمد اختصاص دارد.
پس از پایان صحبت های عاطفه بخشی از سخنان ” محمود استاد محمد ” درباره ی هنرمند و تعریف هنرمند برای حضار پخش شد که لبخند را به روی لبان آنان آورد.
محمد چرمشیر از دیگر افرادی بود که به روی صحنه آمد و یکی از خاطرات خود با محمود استاد محمد را تعریف کرد و از دغدغه و نگرانی او برای نسل آینده ی تئاتر چنین گفت : ” ما نسلی بودیم که سعادت داشتیم در کنار این بزرگان باشیم ، حالا خود که آرام آرام به این دغدغه گرفتاریم ، آیا توانسته ایم شاگردان خوبی برای معلمان گذشته ی خود باشیم و آیا توانسته ایم که آنچه را که این عزیزان به ما داده اند به دست نسل های بعد از خود بدهیم یا نه ؟ “
وی در پایان صحبت های خود دوباره به استاد محمد قول داد که اگر تا کنون این فرصت را ایجاد نکرده ایم که شرافت و نجابت را به نسل بعد بیاموزیم ، قول می دهیم که از این به بعد شریف زندگی کنیم و نجیبانه بر صحنه تئاتر این مملکت قدم بگذاریم تا هردوی آنچه را که بدست ما سپرده شده است به دست دیگران برسانیم.
پس از آن چرمشیر از خسرو حکیم رابط با عنوان یکی از ” شریف ترین و نجیب ترین معلمان تئاتر این مملکت ” دعوت کرد تا از وی تقدیر و قدردانی شود . بدین منظور از ایرج راد و بهزاد فراهانی دعوت شد تا جایزه ی این استاد را به وی تقدیم کنند.
حکیم رابط بعد از دریافت جایزه اش ، اذعان داشت : ” من ۶۶ سال است که معلم هستم ، نیم قرن آن را در دانشگاه تدریس کرده ام . نه آن زمان مرا به رسمیت شناختند و نه الان رسمی شده ام . به عنوان یک معلم حق التدریسی کار کرده ام و خوشحالم که رسمیت خود را از مردم زمانه ی خود میگیرم. همیشه در آثار من تلخی وجود داشته است چون زبان هنر تلخ است . “
او “هنرمند شریف” را زبان بی زبانان زمانه ی خود معرفی کرد و پس از آن با خواندن متنی سلامی به محمود استاد محمد کرد.
ایرج راد بعد از اهدای جایزه ی خسرو حکیم رابط اظهار کرد : ” خوشحالم که ارزشی برای بزرگان و عزیزانمان قائل شویم ، نه تنها کسانی که از میان ما رفته اند بلکه کسانی که در قید حیات هستند .”
بهزاد فراهانی نیز از یادگار استاد محمد و کسانی که به نسل پیش از خود محبت دارند سپاس گذاری کرد.
در بخش دیگری از مراسم ، فرهاد قائمیان یادداشتی را درباره ی تئاتر نصر تهران خواند و یادآور شد که امشب دو نسل از طراحان دکور تئاتر در سالن حضور دارند . وی از مجید میرفخرایی یکی از دکوراتور های تئاتر و سینما دعوت کرد به روی صحنه حاضر شود .
مجید میرفخرایی پس از آمدن به روی صحنه گفت : ” به جای من الان باید مرحوم استاد ولی الله خاکدان در اینجا حاضر می بود که او هم یکی از عاشقان تئاتر بود که متاسفانه الان در میان ما نیست. ”
پس از آن صالح پناهی پیشکسوت صحنه های شکوهمند تئاتر نصر به روی صحنه آمد و با چشمانی تر جایزه ی خود را از مجید میرفخرایی دریافت کرد.
پس از قدردانی از صالح پناهی چند بخش از نمایش نامه های محمود استاد محمد با بازی هنرمندانی چون شهره سلطانی و آرش فلاحت پیشه و…. اجرا شد.
در بخش بعدی سعید طباطبایی دبیر جایزه استاد محمد توضیحاتی درباره نحوه انتخاب آثار ارائه داد و عنوان کرد: ” برای بررسی نمایشنامه های برتر سال ۹۳، ۷۶ کتابی که در سال ۹۳ منتشر شده بود را بررسی کردیم که ۳۳ اثر قابلیت بررسی و حضور در جایزه استاد محمد را داشت . همچنین ۹ نمایش اجرا شده نیز مورد بررسی قرار گرفت که نهایتاً سه نمایشنامه به مرحله پایانی راه یافتند . “
بعد از صحبتهای طباطبایی ، مهدی شفیعی مدیرکل اداره هنرهای نمایشی در سخنانی گفت : ” محمود استادمحمد قبل از اینکه یک هنرمند باشد ، یک انسان شریف بود و بسیار خاکی و صمیمی با همه برخورد میکرد .”
وی ادامه داد : ” خیلی خوب است که بزرگداشت محمود استاد محمد و اکبر رادی بهانهای میشود که در آن نویسندگان معاصر را مورد تکریم قرار دهیم . من نیز بسیار خرسندم که این رسم در حال اجرایی شدن است . “
پس از صحبتهای شفیعی ، مراسم اهدای مدالیوم جایزه استاد محمد با حضور آهو خردمند ، مریم زندی ، مدیا کاشیگر و قطبالدین صادقی که از اعضای هیات امنای بنیاد استاد محمد هستند در کنار محمود دولتآبادی برگزار شد .
در این مراسم سه نمایشنامه «کابوسهای یک پیرمرد بازنشسته ترسو» نوشته نادر برهانی مرند ، «کوکوی کبوتران حرم» نوشته علیرضا نادری و «قصه ظهر جمعه» نوشته محمد مساوات که سه نامزد دریافت مدالیوم استاد محمد بودند ، تقدیر شده و در پایان نشان محمود استاد محمد به علیرضا نادری برای نگارش نمایشنامه «کوکوی کبوتران حرم» تعلق گرفت .
علیرضا نادری در مراسم حضور نداشت و رضا شاهبداغی نویسنده جوان تئاتر به نمایندگی از وی جایزهاش را تحویل گرفت و یادداشتی را از جانب نادری برای حضار قرائت کرد که وی در آن عنوان کرده بود اهمیت این جایزه برایش چقدر مهم است .
آهو خردمند نیز در این مراسم در حالی که اشک میریخت ، شمع نخستین مراسم اهدای جایزه استاد محمد را روشن کرد .
در پایان برنامه نیز محمود دولتآبادی عنوان کرد : ” تئاتر ما ۷۰ سال قدمت دارد و آدمهای مهمی در تئاتر تهران و شهرستان رشد کردهاند و بسیار زحمت کشیدهاند تا این تئاتر نیمهجان همچنان به زیستنش ادامه دهد . تئاتر نه تنها معصوم است بلکه غریب هم است و همه نظامهای سیاسی به تئاتر به عنوان یک مخل نگاه میکنند . “
وی در پایان بیان کرد : ” امیدوارم کمی وسعت نظر داشته باشند و بدانند که تئاتر یعنی چهره زنده جامعه . ما از مرگ سرشاریم به همین جهت من برای جوانان وطنم آرزوی زندگی دارم . “
در این مراسم هنرمندانی چون هادی مرزبان ، حمیدرضا نعیمی ، اصغر همت ، شهرام کرمی ، فرهاد قائمیان ، محسن زهتاب ، خسرو احمدی ، ناصر آویژه ، احسان و آرش فلاحت پیشه ، قطب الدین صادقی ، مرتضی ضرابی ، نادر برهانی مرند ، شهره سلطانی ، آهو خردمند ، محمود دولت آبادی ، پرستو گلستانی ، رویا نونهالی و… حضور داشتند.
Salam
aghaye naderi naumade budan khodeshun ?
من اجرای کوکوی کبوتران حرم رو ندیدم آیا اجرا شده تا امروز ؟
خدا رحمتشون کنه
واقعا حقشون بود
علیرضا نادری واقعا از بهترین های تئاتر ایرانه