اختصاصی تئاتر فستیوال :

مریم کاظمی : اطلاعیه بازگشایی تئاتر ، فاقد عنصر اعتمادسازی شغلی است


طبق اطلاعیه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی کلیه ی فعالیت های هنری از جمله سینما ، تئاتر و موسیقی ، با موافقت ستاد ملی مقابله با کرونا ، ازاول تیرماه طبق آیین نامه منتشرشده ( کلیک کنید ) مجاز به فعالیت می باشند و بازگشایی خواهند شد . 

بعد از انتشار این خبر با تعدادی از هنرمندان تئاتر تماس گرفتیم و نظر آنها را به عنوان عضوی از خانواده تئاتر که مشمول این اطلاعیه می شوند ، جویا شدیم که آیا اساسا با بازگشایی تئاتر در این شرایط و با توجه به پروتکل منتشر شده ، موافق هستند و یا خیر . 

مطلب زیربا این موضوع  به قلم مریم کاظمی ، کارگردان و بازیگر تئاتر است که برای انتشار در اختیار تئاتر فستیوال قرارگرفته است :

 

با سلام .
در مورد اطلاعیه جدید وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بازگشایی تئاترها
این اطلاعیه باید از چند منظر مورد توجه قرار گیرد. برای اینکه طولانی نشود در این مقاله به عنصر مشورت و اعتمادسازی و امنیت توجه خواهم کرد و روی آن متمرکز می شوم .

“عنصر مشورت ، اعتماد سازی و امنیت “

سه ماه و نیم از تعطیلی تئاترهای در حال اجرا می گذرد . گفتگوها و نشست ها و وعده ها و قول ها و جمع آوری نظرات مجازی و غیره بارها تیتر خبرها شد… ثبت نام کسب و کارهای زیان دیده هنری ، جمع آوری اطلاعات مشغولان تئاتری و اجراهای تعطیل شده یا اجراهای تدارک دیده شده و آماده روی صحنه رفتن .
می دانم که هیچ کدام محقق نشده و هیچ توضیحی در مورد روال پیشرفت کارهای اداری مربوط به ستاد زیان های کرونا با توجه به قول های داده شده ارائه نگردیده است.
و ناگهان در یک عملیات خلق الساعه اعلام می گردد که ده روز دیگر سالن ها بازگشایی می شود. چگونه؟
ممکن است پاسخ دهید فکر همه چیز را کرده ایم . با مشورت اهالی موجه هنر و کارشناسان اداره کل و صنوف هنری به این راهکار رسیده ایم.
من می گویم خیلی خوب است که مشورت می کنید ، ولی اهالی هنر اگر اهالی همین حوالی باشند ، می دانند که ده روز اعلام برای شروع بازگشایی نمی تواند جدی و کاربردی باشد.
مشورت به خودی خود که معنی ندارد ، مشورت زمانی مهم می شود که منشا تغییر و منشا اثر مناسبی شود. نتیجه مشورت است که اهمیت دارد و در این اطلاعیه نتیجه ای دریافت نمی شود . پس بنابراین می توان تصور کرد مشاوره اساسی و درست صورت نگرفته است.
نتیجه ۱- اعلام زمان اجراها از اول تیرماه ۹۹ بعد از سه ماه و نیم تعطیلی
کدام گروهی می تواند از اول تیر شروع کند ؟ اطلاعیه که تازه و گرم از تنور درآمده است.
بنابراین می توانم اینطور تصورکنم که اگر از اول تیر نمایشی آماده اجرا باشد حتما از قبل و به طور خصوصی به گروه یا گروه های نمایشی اطلاعیه انحصاری داده اند که اطلاعیه عمومی دیگر بی معنی است.
پس عدم اعتماد سازی در شروع عملیات را موجب شده است.
 اگر نمایشی روی صحنه نرود پس منظور از باز گشایی چیست؟
باز اینطور تصور می کنم که اگر فرض دوم درست باشد این اطلاعیه صوری و فاقد ارزش است و صرفا یک کارکرد درون سازمانی دارد برای اینکه فرض کنیم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی واقعا به فکر زیر مجموعه هنری خود است. یعنی عدم اعتماد سازی در ادامه عملیات.

حال اگر بپذیریم که نیت درست است به موارد زیر توجه کنید.:
در اطلاعیه آمده “لزوم بازگشایی با هدف توجه به معیشت اصحاب فرهنگ و هنر و جلوگیری از ضررو زیان صاحبان کسب و کارهای هنری”
یعنی مطمئن هستند که معیشت تامین خواهد شد. لطفا توضیح بیشتری بدهید. یعنی چه ؟
آیا کمک هزینه های مناسبی برای گروه ها در نظر گرفته اید ؟ 
آیا فروش ۵۰ درصد نمایش ها را پرداخت خواهید کرد ؟
آیا ضرر عدم فروش تامین خواهد شد ؟
آیا با پرسنل بخش هنری قرارداد بسته خواهد شد ؟
آیا گروه های وابسته مثل عکاسان ، چهره پردازان ، روابط عمومی ها ، دستیاران ، طراحان و موسیقی سازان امکانات کسب درآمد دارند ؟

و جدا از عدم اعلام وضعیت مالی گروه های اجرایی ناشی از شروع بازگشایی تئاترها و لزوم اعتماد اقتصادی به اعتماد جانی و ایمنی می رسیم :
آیا به امنیت ایمنی تمرین های تئاتری توجه شده است ؟
آیا چهره پردازان با رعایت چه نکاتی روی صورت بازیگران تست و اجرای گریم خواهند داشت هرروزو هر هفته و هرماه ؟
آیا طراحان برای آماده سازی صحنه و لباس و موسیقی و پوسترو بروشور و چاپ جای ایمن و ضدعفونی در اختیار دارند ؟
آیا به ایمنی بازیگران و عوامل اجرایی روی صحنه و پشت صحنه توجه شده است ؟
و کلا هزینه های ایمنی به گروه پرداخت خواهد شد ؟
تئاتر ها فقط شامل تماشاچی و بوفه نمی شود.

به تجربه می دانم جواب ها چه خواهد بود . زیرا بدون اهمیت به حفظ هیچ اعتمادی ، وعده های اعلام شده قبلی ، به باد رفت . پس این اطلاعیه از این نظر فاقدعنصر اعتماد سازی شغلی است.
زیرا اگر همه ملاحظات را به کناری بگذاریم و فقط و فقط با ملاحظه عنصر مشورت و اعتماد و امنیت به آن بنگریم درست این بود که اطلاعیه بدینگونه باشد:
” اطلاعیه جدید وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در مورد بازگشایی تئاترها بدین صورت اعلام می گردد:
مکان ها و سالن ها و دکان ها و آموزشگاه های تئاتری از اول تیرماه به مدت سه ماه و نیم فرصت دارند روش های پیشنهادی خود را برای بازگشایی بعد از پایان ماه های محرم و صفر با رعایت ایمنی اپیدمی کرونا به طور قطع اعلام نمایند . و در این راه با مشورت افراد زیر عمل کنند.
گروه هایی که اجرایشان متوقف شده ، گروه هایی که در نوبت اجرای فروردین و اردیبهشت بودند و سوم گروه هایی که در نوبت اجراهای سپس بوده اند .
برای اعتماد سازی هنرمندان اجرایی ، هنرمندان مرتبط به اجراها ، مشاغل وابسته و تماشاچیان به لحاظ ایمنی ویروس کرونا و همچنین درآمدهای دقیق افراد اعلام و رسمی شود. همه بدانند قراراست چه اقداماتی انجام گیرد.
همه بازگشایی ها که طبق اطلاعیه مشروط به رعایت دستورالعمل هاست هزینه هایی دارد که پرداخت آن به عهده چه کسی است . دستورالعمل های چیست و چگونه انجام می شود . به هرطریق ممکن و شفاف اعتماد افراد جلب شود.
در این اطلاعیه اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران ضمن نظارت بر اجرای درست دستورالعمل ها تامین مالی دستورالعمل ها را نیز به عهده خواهد داشت و در این میان انصاف وعدالت حرفه ای را رعایت خواهد کرد. بخصوص در مورد آموزشگاه های هنری ، کلیه وسایل خصوصی هنرجویان طبق دستورالعمل تامین و پرداخت خواهد شد.
به شما اطمینان می دهیم در بازگشایی ها به نیازهای گروه های سنی مختلف توجه کنیم و قبل از اینکه مراتب به اطلاع شما برسد و اعتماد وامنیت شما تامین شود ، هیچ تئاتری افتتاح نشود.
وزارت طلایی فرهنگ و ارشاد اسلامی …. “
چنانچه این واژه “اگر طلایی ” محقق می شد می توانستیم امیدوار باشیم همه اهالی تئاتر وکارشناسان و مشاوران پیدا و پنهان و مدیران دکان های تئاتری به سمت یک هدف حرکت خواهند کرد.
بهتر است از خواب بیدار شویم و با واقعیت ها روبرو شویم.
بازنمایی تئاترها بدون توجه به زیرساخت های ذکرشده در بالا از نظر من اشتباه ، نادرست و نسنجیده است.
من به عنوان عضوی از خانواده تئاتر که مورد مشورت قرار نگرفته ام و نتیجه تصمیم گیری های نادرست امنیت و اعتماد مرا جلب نکرده است به این اطلاعیه رای مثبت نخواهم داد.

با احترام – مریم کاظمی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *