در مصاحبه اختصاصی با تئاتر فستیوال :

غریب منوچهری: اردبیل سالن یا حتی پلاتوی اختصاصی تئاتر ندارد


نمایش «بوغاج» به نویسندگی جعفر نوع خواه و کارگردانی غریب منوچهری از شهر اردبیل از جمله نمایش هایی است که در چهل و سومین جشنواره بین المللی تئاتر فجر در تالار حافظ اجرا شد . به همین بهانه خبرنگار تئاتر فستیوال گفت و گویی با کارگردان این اثر نمایشی انجام داده است که می توانید آن را در ادامه‌ بخوانید :

توضیح مختصری درباره سوژه نمایش «بوغاج» بفرمایید.

نمایش «بوغاج» با اقتباسی آزاد از افسانه های کتاب «دده قورقود» و با موضوع قدرت است. قدمت این کتاب داستان به هزار و پانصد سال می رسد و داستان های «دده قورقود» داستان هایی اخلاقی و‌ پند آموز هستند.
نمایشنامه را آقای جعفر نوع خواه در سال ۸۵ نوشته بود که با همکاری همدیگر پس از چندین بازنویسی بالاخره نسخه نهایی امسال در جشنوا ه فجر به روی صحنه رفت. به داستان به قدرت رسیدن پدری به نام دورساخان می پردازد که با تکیه بر زور بازوان بوغاج در یک مراسم گاوکشی اتفاق می افتد. اما توهم توطئه و قدرت، دورساخان را به تردید می اندازد، او قصد دارد پسرش را در شکارگاهی با تیر بزند…

تمرینات مربوط به این نمایش چه مدت زمان برد؟

تمرینات جدی و رسمی نمایش از مهرماه شروع شد و حدود چهارماه در تمرینات سخت، نمایش را آماده کردیم. با توجه به تعداد بالای پرسوناژها آماده سازی این نوع نمایش ها سخت و گاهی طاقت فرساست. بازیگران بسیار خوب استان اردبیل از جمله داور فرمانی، فرهاد توفان، علی دانش، عباس جاهد و مهدوی مردوار و… در این نمایش من را یاری کردند.

وضعیت تئاتر و استقبال مردم در اردبیل چگونه است؟

در اردبیل هنرمندان در تلاشند و استعدادها و ظرفیت های بسیار خوبی دارد. استقبال مخاطبین از نمایش های خوب، عالی است. اما متاسفانه اردبیل تنها مرکز استانی می باشد که سالن یا حتی پلاتوی اختصاصی تئاتر ندارد و این موضوع دغدغه نخست هنرمندان و مسئولین محلی است. سالهاست این موضوع مطالبه جدی و اصلی هنرمندان است که عملی نشده و این مساله بزرگترین مانع توسعه تئاتر در اردبیل است. شهرستان های استان اردبیل هم تقریبا با همین موضوع درگیرند.

از تجربه حضورتان در جشنواره تئاتر فجر برای ما بگویید؟

من در سال های قبل در بخش های مختلف جشنواره تئاتر فجر حضور داشتم. دو دوره در بخش خیابانی و دو دوره در بخش صحنه ای. در سال ۱۴۰۱ هم با نمایش «شاه اسماعیل» در شش بخش کاندید بودیم که جوایز برتر بازیگری مرد، نویسندگی و طراحی لباس را کسب کردیم.
گروه های نمایش اردبیل در جشنواره های داخلی و‌ خارجی معتبر خوش درخشیدند، بازیگران توانمند و نویسندگان و کارگردانان بسیار خوبی از صحنه تئاتر اردبیل وارد فضای حرفه ای کشور شده اند.

این دوره از جشنواره تئاتر فجر را چگونه ارزیابی می کنید ؟

به نظر من حضور و ورود آثار ضعیف به جشنواره به اعتبار جشنواره لطمه وارد می کند.‌ مشکلات اقتصادی شاید در بخش بین الملل بیشتر خودش را نشان دهد. تنوع آثار و گروه های استان ها و شهرستان ها در جدول برنامه بیشتر دیده می شود اما پایبندی به آنچه در فراخوان جشنواره بود در مرحله اجرا دیده نمی شود و این موجب بی اعتمادی به جشنوا ه خواهد بود. همچنین مشکلات مالی، برگزار کنندگان را مجبور کرده تعداد روزهای حضور گروه های اجرایی در جشنواره را به حداقل برسانند. گروه های شهرستانی در خستگی تمام می آیند و اجرا می کنند و می روند.

در پایان اگر حرف، صحبت یا انتقادی هست بفرمایید.

جشنواره فجر برند و نماد تئاتر ایران است. همه ما باید تلاش کنیم کیفیت و اعتبار این جشنواره را به حدی بالا ببریم که حضور در جشنواره برای شرکت کنندگان اعتبار بیاورد نه برای شرکت در رقابت و‌ جایزه.
برای دست اندرکاران جشنواره عرض خسته نباشید دارم و آرزوی توفیق و سلامتی.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *