نامه جشنواره دانشجویی سوره به دانشگاه‌های تئاتری

درصد بالایی از دانشجویان تئاتر از پژوهش گریزان هستند


دبیرخانه هشتمین جشنواره سراسری تئاتر دانشجویی سوره طی نامه ای به دانشگاه های تئاتری، در خصوص وضعیت نامناسب پژوهش در عرصه تئاتر و تئاتر دانشجویی هشدار داد.

تئاتر فستیوال

به گزارش تئاتر فستیوال به نقل از مهر ، پوریا موسوی دبیر بخش پژوهش هشتمین جشنواره سراسری تئاتر دانشجویی سوره در نامه ای که برای مدیران گروه تئاتر دانشگاه های تئاتری ارسال شده است، نسبت به وضعیت نامناسب پژوهش در عرصه تئاتر و تئاتر دانشجویی هشدار داد.

در این نامه چنین آمده است:

«با سلام و احترام خدمت شما فرهیخته گرامی

پس از عرض سلام و تبریک به مناسبت فرارسیدن سال جدید، امیدوار هستیم در سال نو شاهد فعالیت بیش از پیش و درخشش دانشجویان و اساتید گروه آموزشی تحت مدیریت جنابعالی باشیم.

به استحضار می رساند هشتمین جشنواره سراسری تئاتر دانشجویی دانشگاه سوره، حالا آخرین گام خود را به یاری خداوند، دانشجویان و اساتید کوشا بر می دارد. گام آخر این راه برگزاری بخش پژوهش جشنواره هشتم خواهد بود. لازم به ذکر است فراخوان این بخش از جشنواره در نیمه اسفند ماه سال گذشته انتشار یافت.

اما اصل غرض از نوشتن این نامه، مطلع ساختن حضرت عالی از برگزاری بخش پژوهش جشنواره نبوده و مطلب بسیار مهم تری دلیل بر آن شد.

شما اولیای دانشگاه و تئاتر دانشگاهی ایران هستید. به طبع بهتر و پیشتر از ما می دانید که وضع پژوهش، فعالیت علمی و تولید علمِ تئاتر در ایران اسف بار و نگران کننده است. شما دلایل رسیدن به این نقطه را هم بسیار بهتر از ما می دانید. آنچه امروز در دانشگاه ها با آن مواجه هستیم به بیانی حتی می توان گریزان بودن درصد بالایی از دانشجویان از پژوهش و کار علمی دانست. شاهد مثال این امر نه میزان مشارکت دانشجویی در همایش های علمی، بلکه بسیار نزدیکتر، در پایان نامه های دانشجویان تئاتر است.

ضعف در حوزه نظری، متاسفانه حالا خود را در صحنه تئاتر دانشجویی نیز به وضوح نشان می دهد. فعالیت عملی تئاتر دانشجویی امروز مگر مواردی معدود خالی از علم تئاتر شده و متاسفانه به غلط  بسیار از این آثار نام تئاتر تجربی را برای خود بر می گزینند. این در صورتی است که شاید تئاتر تجربی عمیق ترین پیوند را با علم تئاتر و حوزه های بینارشته ای داشته باشد. تاسف بار تر آن که زخمِ فقدان دانش و فعالیت پژوهشی به بخشی از بدنه مدرسان دانشگاه نیز نفوذ کرده است.

حالا به قول معروف ما قصد سیاه نمایی نداریم، چون واقعا اوضاع سیاه است. سوال اینجاست که در این موقعیت چه باید کرد؟

دبیرخانه هشتمین جشنواره سراسری تئاتر دانشجویی دانشگاه سوره، تا به حال سعی داشته راه حل خود را از طریق انتشار فراخوان و قرار دادن محورهای پژوهشی بر پایه راه حل پیشنهادی، همچنین انعکاس آن در مطبوعات، به قدر توان، صدایش را به گوش جامعه تئاتر دانشگاهی برساند. همچنین ارتباط مفید و صمیمانه دبیرخانه جشنواره هشتم با دبیرخانه بیستمین جشنواره بین المللی تئاتر دانشگاهی ایران موجب همفکری و همراهی دو تیم بوده و امید است راه حل پیشنهادی ما چراغ راهی افزون بر داشته های جشنواره بین المللی تئاتر دانشگاهی ایران باشد.

آنچه راه حل دبیرخانه هشتمین جشنواره تئاتر دانشجویی دانشگاه سوره است، نه آنقدر شگفت انگیز، بلکه تنها به نظر می آید راه حلی است که سال ها مغفول مانده است.

یکی از اصلی ترین مسائل در تئاتر دانشگاهی ایران فاصله و گسست عمیقی است که میان حوزه نظر و عمل به وجود آمده. نهایتا اندک دانشجویان فعال در حوزه های نظری از فعالان حوزه عملی دور هستند. هر کدام کار خود را می کنند بی آن که از یکدیگر بهره ببرند. دبیرخانه جشنواره هشتم راه حل پیشنهادی خود را با دست گذاشتن بر همین نقطه به دست آورده، خدمت تان ارائه می دهد.

راهی که ما خود در پیش گرفته ایم و از شما نیز می خواهیم همراه مان شوید تا دانشگاه های تئاتر در کنار هم به یک تجربه مشترک و موفق دست پیدا کنند، این است که برای از میان بردن فاصله حوزه نظر و عمل هر آنچه می توانید انجام دهید. دبیرخانه جشنواره هشتم به صورت عملی، تعریف یک پروژه پژوهشی در روند جریان تولید یک اثر نمایشی را با عنوان «بخش پژوهش های مستند از جریان تولید یک اثر نمایشی» در دستور کار خود قرار داده و به جشنواره اضافه نموده است.

در نهایت باید گفت مسأله انجام این فعالیت ها درون دانشگاه است و اگر هزار هزار مؤسسه و بنیاد خارج از دانشگاه آن را انجام دهند باز هم نمی تواند جای خالی فعالیت علمی در دانشگاه ها را بگیرند.

شما فرهیخته بزرگوار که امروز در مسند مدیریت گروه تئاتر دانشگاه قرار دارید بیش از هر کسی دلسوز تئاتر دانشگاهی هستید و ما نیز به این امر ایمان داریم. چه بسا اعضای دبیرخانه جشنواره هشتم شاید روزی در هیات شاگرد به حضورتان رسیده اند و شما ایشان را از علم خویش بهرمند ساخته اید. امید است همواره به این روند ادامه داده و به نظر دانشجویان خود بیشتر بیاندیشید.

پوریا موسوی دبیر بخش پژوهش هشتمین جشنواره سراسری تئاتر دانشجویی سوره»

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *