اجرای نمایش ˝رعنا˝ به کارگردانی علیرضا کوشک جلالی در لنگرود


علیرضا کوشک جلالی نمایش ˝رعنا˝ را در سالن اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان لنگرود روی صحنه می‌برد.

تئاتر فستیوال

به گزارش تئاتر فستیوال به نقل از هنرآنلاین ، نمایش “رعنا” به نویسندگی و کارگردانی علیرضا کوشک جلالی از ۲۲ تیرماه ساعت ۲۱:۳۰ در سالن اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان لنگرود روی صحنه می‌رود.

علیرضا کوشک جلالی کارگردان نمایش “رعنا” در خصوص روند شکل‌گیری این اثر نمایشی گفت: هفت ماه پیش که برای برگزاری کارگاه بازیگری و کارگردانی به لنگرود آمدم، اندیشه نوشتن و اجرای نمایش رعنا با هنرمندان گیلانی در درونم شکل گرفت. در سفر بعدیم به لنگرود شروع به تحقیق کردم و با نمایشنامه رعنای شهروز آقایی‌پور که بر ساس طرحی از حجت صفاریان نوشته شده بود، آشنا شدم. این نمایشنامه، موتور اولیه رعنای من را شکل داد. پس از آن نمایش‌نامه منظوم در ارتباط با رعنا اثر نادر زکی‌پور، جرقه‌های جدیدی را در درونم روشن کرد.

او ادامه داد: مرحله بعد، خواندن کتاب “چگونگی زده شدن ترانه رعنا” اثر محمد قلی صدر اشکوری و دیدار و گفت‌وگو با این شاعر و پژوهشگر بزرگوار شرق گیلان بود. زادگاه صدر اشکوری، همان زادگاه رعنا است، و اتفاقات دوران رعنا به قدری شفاف در حافظه ایشان نقش بسته است که در حین تعریف وقایع و افراد آن دوران، احساس می‌کردم در اشکور کنار کرد آقا جان، بالای کوه ایستاده‌ام، رعنا کنارم و هادی سلاخی شده و … .محمد قلی صدراشکوری فرهنگ‌نامه زنده و باارزشی است.

این هنرمند کتاب “از انقلاب مشروطه تا انقلاب اسلامی” اثر خلیل سلیمی و دیدار و گفتگو با این محقق را نقطه عطفی برای تحقیقات خود عنوان کرد و افزود: پس از آن، مدت زیادی در اینترنت پیرامون اسطوره‌ها و افسانه‌های گیلانی، بخصوص داستان رعنا تحقیق کردم و ورژن‌های مختلف ترانه رعنا را خواندم و شنیدم. مجموعه این خاطرات و فاکت‌های تاریخی، در برخی موارد کاملا متضاد، هم برایم جالب بود و هم ترس‌برانگیز. رعنا در جایی تنها یک عاشق عصیانگر بود، در جایی دیگر یک مبارز با افکار انقلابی، در جایی روسیاه بود و در جایی پاک و معصوم، در جایی با پسر کدخدا، “نوروز”، ازدواج کرده بود و بعد با معشوقش “هادی” راه فرار پیش گرفته بود، در جای دیگر، شب عروسی با هادی فرار کرده بود، در جایی عاشق “کردآقاجان”ٌ، پیرمرد مبارز جنگلی هم بود، در جایی دیگر تنها عشقش هادی بود، در جایی کردآقاجان یک یاغی معرفی می‌شود و در جایی دیگر یک مبارز، در جایی پس از کشته شدن هادی، کردآقاجان و رعنا به سرای خان می‌ریزند و مثل چریک‌ها خان و دارو دسته‌اش را ترور می‌کنند و… هزاران روایت ضد و نقیض دیگر.

او با این توضیح در ادامه متذکر شد: پس از این مرحله تصمیم گرفتم بند ناف تحقیقات تاریخی‌ام را قطع کنم و رعنای خودم را در ارتباط با دریافت‌هایم به نگارش درآورم. طرح نهایی را نوشتم و با کمک ناتاشا محرم زاده صحنه به صحنه آن را پرورش دادیم و نسخه اولیه نمایش‌نامه را اواخر فروردین به پایان بردم و به آلمان بازگشتم. پس از آن ناتاشا چند پیشنهاد برای بهتر شدن کار داد. با توجه به برخی از این پیشنهادات و تغییراتی که آنها را ضرور می‌دیدم، ورژن دوم “رعنا” را در آلمان نوشتم و برای تیم اجرایی فرستادم. اما هنوز احساس می‌کردم که این نمایش‌نامه تا روز آخر که به صحنه برود، جای کار دارد که دقیق‌تر شود. تمرینات را در خرداد ۹۴ در لنگرود شروع کردم و از تیم بازیگری و کارگردانی خواستم که با تحقیقات و پیشنهادات شان، کار را پر بارتر کنند. هر چه تمرینات جلوتر می رفت، بیشتر به نقاط ضعف و قوت کار پی می بردم. در چند جلسه با نادر زکی پور و ناتاشا محرم زاده این مشکلات را مطرح کردم، پیشنهاداتی ارائه دادم و بر اساس این پیشنهادات، چند صحنه حذف و چند صحنه اضافه شد و “رعنای۳” شکل گرفت.

کوشک جلالی اضافه کرد: پس از این که یک بار تمرین سراسری را انجام دادیم، بر سر دو راهی قرار گرفته بودم، چرا که پیدا کردن بازیگرانی قدر برای چنین نمایشنامه پر پرسوناژی، در شهرستان کوچکی مثل لنگرود دشوار بود. بنابراین یا می بایستی کار را تعطیل می‌کردم و یا تغییرات جدیدی، که به خط سیر اصلی کار لطمه نزند، در متن ایجاد کنم و من که عاشق رعنا، لنگرود، گیلان و تیم اجرایی نمایش شده بودم، آوار کار را بر سرم تحمل و تغییراتی بنیادی در ساختار نمایش، بر اساس توانایی بازیگران ایجاد کردم و “رعنای ۴” شکل گرفت.پس از این که یک بار تمرین سراسری “رعنای ۴” را انجام دادیم، آخرین روتوش ها را با کمک بازیگران و نادر زکی پور انجام دادم و “رعنای ۵” شکل گرفت. نمایشی که با خون و دل خوردن های فراوان همراه بود و بوی عشق و عصیان و سرکوب می دهد.

گفتنی است؛ مهرانه به نهاد، مجید پتکی، مهدی مخبری، ارشد امیراسکندری، تارا قاسمی نژاد، مصطفی غلامی، مجتبی معیری نیا، برنا احمدنژاد، محمد تقی زاده، امیرقاسم وطن خواه، محبه میرباقی نژاد، مهدی محمدپور، ابوالفضل ندافی، حجت‌ا… صفاریان و فریبرز زیده سرایی بعنوان بازیگر در این نمایش ایفای نقش می کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *