نمایش “یوبیتسومه” به نویسندگی و کارگردانی نیما نادری پس از اجراهای بسیار در دومین روز تئاتر فجر همزمان با چهلمین روز درگذشت سینا نادری در سالن قشقایی به روی صحنه رفت و لحظاتی توأم با غم و شادی را برای مخاطبان خود که حتی حاضر به نشستن در روی پله های سالن نمایش و ردیف جلوی پلاتو بودند رقم زد.
نیما نادری این نمایش را به بهانه چهلمین روز درگذشت برادرش، سینا نادری به او تقدیم کرد و در بروشور تئاترش نوشت : اکنون که من در این صحنه ام ، او در پرده ای دیگر ، از حیاتی دیگر است .
یوبیتسمومه ، داستان خانواده ای را در تهرانِ سال ۶۶ ، که در اوج درگیری جنگ و بی سروسامان شدن خانواده ها در آن زمان را نمایش می دهد و از موضوعی سخن می گوید که دغدغه جوانان آن نسل بود ، از دست رفتن زندگی کودکان و جوانان و همچنین تعطیل شدن مدارس و خانه نشینی کودکان مظلوم که به جای یاد گرفتن سواد و علم و بدست آوردن آرامش در خانواده امروزشان را در خانه و مشغول به دیدن ویدیوهای خواننده ها هستند و به جای بازی یه قل دو قول در کوچه، بازی با تفنگ و بازی های جنگی را هر روز تکرار می کنند .
و اما واژه یوبیتسومه ؟!
کلمه ای که برای بیشتر مردم بیگانه است و بیانگر مفهومی خاص در فرهنگ ژاپن است که در اجرای نمایش به معنای خاص آن اشاره می کند.
یوبیتسومه بنا به گفته نیما نادری ، نگاهی رئالیستی به دوره ای از بیگاری ایرانیان مهاجر در کشور ژاپن دارد و واژه “یوبیتسومه” اصطلاحی است برگرفته از یک رسم که در گذشته میان این افراد وجود داشته که طی این رخداد شخصی که مرتکب گناه شده، باید یکی از بندهای انگشت خود را قطع کند. این اتفاق سبب می شد تا آن فرد جنگجو نتواند شمشیر به دست بگیرد.
نمایش روایتگر داستان زندگی مهدی پسر این خانواده است که ۸ سال عمر خود در ژاپن به بهانه بدست آوردن پول برای خرج خانواده اش گذرانده است و اکنون به ایران بازگشته و از خیلی اتفاق ها بی خبر است و با خواهری افسرده روبرو می شود که بدلیل اتفاقاتی که به بهانه جنگ در این مدت رخ داده، دیگر شادابی گذشته را ندارد و مادری درمانده که حرف های زیادی را در دلش نگه داشته و هر شب اش را با کابوس سپری می کند و پدری که از آن خبری نیست !!!
“یوبیتسومه” با دکوری نسبتا خوب، توانست زندگی را در دهه شصت با آن بخاری های نفت سوز آن زمان به نمایش در آورد . زندگی ای که حاصلش کار و جنگ است و در آن از رفاه و آرامش خبری نیست.
در یوبیتسومه به تلاش هایی که کشور ژاپن پس از جنگ برای بازسازی کشورش انجام داده می گوید که در بعضی پرده ها با اشاره به تلاش مردمان کشور ژاپن و تفاوت های ژاپن با ایران را با تمِ طنز بیان می کند که سبب خنده مخاطبان می شود و در برخی پرده ها، دیالوگ ها در نمایش نامه با چنان دقتی انتخاب شده که تأثیر بسیاری بر مخاطب می گذارد .
نمایش “یوبیتسومه” با بازی مریم بوبانی بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر و همچنین مهدی صباغی بازیگر جوان تئاتر و بویژه معصومه رحمانی به عنوان سومین بازیگر این نمایش ، بعد از شرکت در شانزدهمین جشنواره دانشگاهی امسال به جشنواره فجر راه یافت .
سینا ییلاق بیگی (طراح صحنه)، امیر اخوان (دستیارکارگردان) و محمد ایمنیان (مدیر صحنه) دیگر عوامل ان نمایش اند.
نیوشا کاظم نژاد – تئاتر فستیوال