نمایش ” واندالاواندا ” به کارگردانی ماگدالنا لوپی آلویر از کشور کرواسی در هفدهمین جشنواره بین المللی نمایش عروسکی اجرا شده است . موضوع این نمایش درباره ی گوسفندی خاص ، به نام واندا است. هر قسمت از پشم هایش یک رنگ است. او رفتاری بسیار دوستانه و شخصیتی بسیار شاد دارد و تلاش می کند تا به خاطر ظاهر عجیبش پذیرفته شود. این نمایش در دو روز و در تالار هنر برگزار شد . به همین بهانه خبرنگار تئاتر فستیوال گفت و گویی با کارگردان این نمایش انجام داده است که می توانید در ادامه بخوانید :
در مورد کمپانی تان و اجرای نمایش “واندالاواندا” در ایران توضیح دهید . آیا همیشه مخاطب آثارتان کود کان هستند ؟
من ماگدالنا لوپی آلویر ، هستم ، مدیر کمپانی ریجکا از کرواسی و نمایش “واندالاواندا” را در اینجا اجرا کردیم و کمپانی ما یکی از پنج کمپانی برتر کرواسی در حوزه تئاتر عروسکی است . این اجرا ، یکی از اجراهای جدید ما است که ما آن را در جشنواره های دیگری به غیر از این جشنواره هم اجرا کرده ایم که به عنوان مثال ، عروسک گردان نقش واندا ، زلاتکو ویچیچ ، در چند فستیوال در کرواسی جایزه گرفته است .
این نمایش را در چه کشورهای دیگری اجرا کرده اید ؟
ما این نمایش را در فستیوالی در بوداپست (مجارستان) ، اسلونی و لبنان اجرا کردیم ، بعد از آن به ایران آمدیم ، بعد از اینجا هم قرار است برای اجرای آن به بوسنی هرزگوین برویم .
نکته ی جالبی که در نمایش شما وجود داشت ، این بود که می توانستیم بگوییم این نمایش علیه نژادپرستی است .
بله ، این دقیقا چیزی بود که ما می خواستیم در این نمایش به مخاطبین مان بگوییم . در واقع این نمایش ، درباره همه ی تفاوت هایی که آدم ها با هم دارند و عدم پذیرش آن توسط برخی از ما است . گوسفند ما ، واندا ، یک گوسفند رنگارنگ است که به همین خاطر هیچ کس او را نمی پذیرد . ما در این نمایش تلاش می کنیم که بگوییم که چقدر مهم است که همدیگر را بپذریم ، فارق از اینکه چه قیافه ای داریم و چطور به نظر می رسیم . مهم ترین چیز این است که ما چگونه انسانی هستیم و ارزش واقعی هر انسان ، به آنچه درون او است مربوط است نه ظاهرش . در نمایش ، نیز کم کم سایر حیوانات واندا را می پذیرند ، چرا که می فهمند او شخصیت خیلی خوبی دارد و علارغم تفاوت های ظاهری اش ، عضوی از جامعه ی آن ها است و این نکته ی بسیار مهمی است که این روزها باید برای بچه ها و حتی بزرگترها گوشزد شود . از طرف دیگر واندا شخصیتی است که به ما نشان می دهد ، باید خودمان را همانطور که هستیم و با همه ی تفاوت هایمان نسبت به دیگران ، دوست بداریم .
واکنش مخاطبین در کشور خودتان و سایر کشورهایی که این نمایش را اجرا کردید ، چگونه بود ؟
اول اینکه ما از اینکه این شانس را داشتیم که در ایران و در این جشنواره حضور داشته باشیم ، بسیار خوشحالیم . در سایر کشورها هم که این نمایش را اجرا کردیم ، واکنش ها هم از جانب کودکان و هم بزرگسالن خیلی مثبت بود و این برای ما خیلی ارزشمند است . من فکر می کنم این روزها خیلی مهم است که در آثارمان در مورد پذیرفتن تفاوت ها صحبت کنیم .
آیا تا به حال به ایران آمده بودید و یا در جشنواره ای در ایران شرکت کرده بودید ؟
برای ما این اولین دفعه است که به ایران آمده ایم و خیلی تشکر می کنیم که ما را به این جشنواره دعوت کرده اند . اما دو نفر از کمپانی تئاتر ما در سال ۱۹۹۸ برای اولین بار در این جشنواره کرده بودند . تجربه حضور در این فستیوال برای ما خیلی جذاب بود . تهران خیلی شهر قشنگی است و مردم خونگرمی دارد و من همینجا از مهمان نوازی مردم ایران و جشنواره نمایش عروسکی بسیار تشکر می کنم .