یادداشتی بر نمایش ” بیتل ها ” به بهانه اجرای آن در سی و سومین جشنواره بین المللی تئاتر فجر
” بیتل ها ” یک نمایش ضعیف در همه سطوح است .
نمایشی که از یک نمایشنامه ضعیف برخوردار است ، نمایشنامه ای که ساختار قصه اش بسیار شکننده و سطحی است و هیچ مکان و زمان و موقعیت مشخصی ندارد و آدم های قصه ماکت هایی هستند بی رنگ و محو ، ماکت هایی که حتی تیپیکال هم نیستند ، چه برسد که شخصیت پردازی شده باشند . پی رنگ ها و خرده پی رنگ ها نیز ساختگی ، سطحی و اغلب بی معنا و لوس هستند و تعلیق ها و گره ها ساختگی اند . نمایشنامه ” بیتل ها ” اثر محمد چرمشیر ظاهرا بیشتر یک اتود دانشجویی است که باید در همان سطح دانشجویی نیز اجرا شود ، نه در جشنواره فجر .
کارگردانی مهدی سالاری نیز هیچ کمکی به بهبود شرایط نمی کند . نصف بیشتر نمایش در تاریکی می گذرد ، یک تاریکی بی معنا که نه ترسی را که ظاهرا پرسوناژها با آن درگیرند القا می کند و نه زمان را به خوبی نشان می دهد ، تنها تماشاچی مجبور است نیمی از نمایش را در تاریکی ببیند و تلاش بازیگران نیز در آن دقایق دیده نمی شود و بی معنا باقی می ماند .
هیچ میزانسن معنا داری در این اجرا دیده نمی شود ، میزانسنی که به تعریف شدن پرسوناژها و قصه کمکی کند در کار نیست ، بیشتر ورود و خروج بازیگران است و زمین خوردن های آنها و گیس و گیس کشی دخترانه و لوس شان . آمد و شد ها و درگیری ها بیشتر بر اساس اتفاق هستند تا بر اساس میزانسن های از پیش تعیین شذه. دکور و چیدمان آن نشان از یک سهل انگاری است تا یک اثر حرفه ای . آسان ترین چیدمان و بی معنا ترین اکسسوار که باز هم در تعریف زمان و مکان و موقعیت قصه و در شخصیت پردازی نا کار آمد و دم دستی هستند .
موسیقی اثر دو پاره است و ذهن مخاطب را پراکنده می کند و به فضاسازی نمایش آسیب جدی وارد می کند و با پرسوناژها و به ظاهر قصه ای که روایت می شود کمترین ارتباط را دارد .
بازیگران نیز ضعیف هستند و بیشتر در حال مشق کردنند تا بازی کردن و علی رغم تلاش زیادی که می کنند ، جز ارائه کلیشه های بازیگری کاری انجام نمی دهند ، ترسیدن کلیشه ای ، شادی کلیشه ای ، گریه کردن کلیشه ای و دعوا کردن کلیشه ای ، بی هیچ خلاقیتی و بی هیچ کمکی به پوشش دادن سایر معایب اثر .
و آخر اینکه ” بیتل ها ” علی رغم نام معروف نویسنده اش و تلاش مشهود عواملش ، تنها یک اثر دانشجویی است که در جشنواره های دانشجویی قابل ارائه است ، نه در جشنواره ای که مهم ترین رویداد تئاتری کشور است .
المیرا نداف – نویسنده مهمان
مصاحبه دکتر خرازی ها هم همین حرف های خانم نداف رو تایید میکرد
حتما بخونید
به نظر میاد این خانم نداف هیچ چیز از تئاتر نمیدونند.
بیتل ها اتفاقا تئاتر خوبی بود ..
واقعا از آقای چرم شیر این انتظار نمی رفت…
کار خیلی ضعیفی بود…!
من هم این نمایش رو دیدم واقعا چه جوری به این کارها مجوز میدن !
کاملا از لحاظ فنی ضعیف و مبتدی بود
اگه بیلیط مفت نمیرسید دستم هیچوقت خودمو نمیبخشیدم !
بهر حال چاره ای نیست جشنواره و بیلط شانسی !!! 🙂 ؛)