داوود فتحعلی بیگی : ما باید مراقب میراث معنوی‌مان باشیم / گزارشی از نشست رسانه ای هفدهمین جشنواره آیینی و سنتی


نشست رسانه‌ای هفدهمین جشنواره نمایش‌های آیینی و سنتی ۲۷ مردادماه در سالن کنفرانس مجموعه تئاتر شهر برگزار شد .

تئاتر فستیوال

به گزارش تئاتر فستیوال ، نشست رسانه‌ای هفدهمین جشنواره نمایش‌های آیینی و سنتی صبح سه‌شنبه ۲۷ مردادماه ، با حضور داود فتحعلی‌بیگی دبیر جشنواره ، محمدحسین ناصربخت قائم‌مقام دبیر جشنواره ، حمیدرضا اردلان دبیر سمینار و پیمان شریعتی دبیر اجرایی و مهدی شفیعی مدیرکل هنرهای نمایشی، در سالن کنفرانس مجموعه تئاتر شهر برگزار شد.

در ابتدای این نشست داود فتحعلی‌بیگی دبیر هفدهمین جشنواره نمایش های آیینی و سنتی با یادی از هنرمندانی که از سال های اولیه این جشنواره همراه جشنواره بودند و تشکر از گروه هایی که در این جشنواره حضور پیدا کردند چه آن هایی که آثارشان پذیرفته شد و چه آن هایی که نشد ، در مورد علت پذیرفته نشدن برخی آثار توضیح داد : ” یکی از علت های پذیرفته نشدن این است که متقاضیان به سرچشمه نمایش‌های آیینی و سنتی دسترسی ندارند به این معنی که برای آشنایی با گونه‌‎های مختلف نمایش‌های آیینی و سنتی مکانی وجود ندارد و عدم وجود چنین مکان دائمی ای یک خلاء محسوب می شود . “

تئاتر فستیوال

این استاد دانشگاه در این رابطه ادامه داد : ” همه ما می‌بایستی مراقب میراث معنوی‌مان باشیم که از دست نرود و فراموش نشود . میراث یعنی آنچه که از پیشینیان و پدرانمان ، قوم و ملتی به دستمان رسیده و به همین دلیل تمام افرادی که در این سرزمین زندگی می کنند ، در سطوح مختلف مدیریتی باید از این میراث حفظ و نگهداری کنند. “

این کارگردان پیش‌کسوت تئاتر در مورد حفظ این میراث با ارزش خاطرنشان کرد: پیشکسوت های این عرصه را یکی یکی از دست می دهیم و متاسفانه برای آن ها جایگزینی را تربیت نکردیم . و در شرایطی به استقبال هفدهمین جشنواره نمایش های آیینی و سنتی می رویم که چند تن از عزیزانی که در این عرصه تلاش کرده بودند را از دست داده ایم از جمله آنها احمد علامه‌دهر بود که یکی از بازیگران صاحب‌سبک سیاه بازی به شمار می‌رفت “

دبیر هفدهمین جشنواره نمایش های آیینی و سنتی سخنان خود را با تشکر از مسئولان و مدیرانی که با حسن‌نیت از برگزاری جشنواره حمایت کردند به پایان رساند .

پس از داوود فتحعلی بیگی دبیر هفدهمین جشنواره نمایش‌های آیینی و سنتی حمیدرضا اردلان دبیر سمینارهای جشنواره با بیان اینکه سمینار پنجمین دوره خود را پشت‌سر می‌گذارد به ارائه توضیحاتی پرداخت : ” در این دوره ، ۳۰ سخنرانی خواهیم داشت که ۱۰ سخنرانی آن توسط اساتید و پژوهشگران کشورهایی چون بلژیک ، لهستان ، هندوستان ، فنلاند ، اندونزی ، آلمان، تاجیکستان و … برگزار می‌شود . در این میان چند نظریه تئوری جدید در مورد نسبت یافتگی آیین های کهن و کاربردهای معاصر داریم . “

تئاتر فستیوال

 وی در ادامه درباره کارگاه های هفدهمین جشنواره نمایش های آیینی و سنتی افزود : یکی از کشورهای مهمی که در این دوره سمینار حضور دارد، کشور لهستان است که قرار است کارگاه آموزشی خود را در تهران و منطقه الوند برپا کند. تم اصلی این کارگاه بدن انسان به مثابه یک درام برانگیخته است که بر اساس نظریات گروتفسکی شکل گرفته است. همچنین از اتریش نیز کارگاه صداهای طبیعی و شهری را خواهیم داشت و آقای فتحعلی بیگی نیز کارگاه بدل پوشی را برگزار می‌کند. همچنین ۱۰ مقاله توسط ۱۰ پژوهشگر جوان، ارائه می‌شود . افرادی که طی پنج سال گذشته نظریه‌های مختلفی را ارائه و به صورت آکادمیک به آنها پرداختند. “

اردلان در پایان سخنان خود تاکید کرد : ” جامعه‌ای که آیین ندارد معرفت حیات اجتماعی ندارد ، به این معنی که اگر این آیین ها نباشند، ما نمی توانیم اندوه و خوشحالی هایمان را با هم تقسیم کنیم. پس اگر کشوری آیین مدار نباشد، هویت اجتماعی خودش را از دست خواهد داد. “

در ادامه این نشست محمدحسین ناصربخت قائم‌مقام دبیر جشنواره ، با تاکید بر اینکه با برگزاری جشنواره نمایش‌های آیینی و سنتی شادمانی را در جامعه دامن زده‌ایم ، گفت: ” امسال جشنواره جوانی را در بخش صحنه‌ای شاهد خواهیم بود که البته گرایش جشنواره همچنان گرایشی پژوهشی خواهد بود و حتی شاهد هستیم کارهای صحنه ای نیز قبل از نگارش و تمرین مورد تحقیق و پژوهش قرار می‌گیرند. همچنین امسال از سراسر ایران شاهد بازسازی آیین های مختلف بوده ایم. “

تئاتر فستیوال

ناصربخت در ادامه افزود : “در این دوره یک‌هزار و ۷۰ هنرمند در بخش های مختلف و ۱۸۰ عنوان متفاوت وجود دارد که یکی از دیگری متنوع‌تر است. همچنین در این دوره گامی را برداشته ایم که همیشه جزو آرزوهای‌مان بوده است؛ ما آرزو داشتیم جشنواره ملی شود و سراسر ایران درگیر آن شود که خوشبختانه امسال در این راه قدم هایی برداشته ایم. در همین راستا، قرار است در کاشان نیز جشنواره برگزار شود و برنامه ریزی‌ها به شکل انجام شد تا بخشی از کارگاه ها و سمینارهای بخش بین الملل را نیز در منطقه اروند داشته باشیم. همچنین برخی از نمایش ها بعد از جشنواره در آبادان و خرمشهر اجرا خواهند شد. “

این کارگردان و نمایشنامه‌نویس همچنین از ارائه چند سند تاریخی نمایش ایرانی خبر داد و گفت: ” بخش انتشارات نیز در این دوره به مانند گذشته فعال است و شش کتاب همزمان با جشنواره چاپ خواهد شد. از سوی دیگر چند سند تاریخ نمایش ایرانی برای نخستین بار ارائه می‌شود که می‌تواند تاریخ نمایش ایرانی را تغییر دهد. “

پیمان شریعتی دبیر اجرایی هفدهمین جشنواره نمایش های آیینی و سنتی ، جشنواره نمایش‌های آیینی و سنتی را یکی از پربرنامه‌ترین رویدادهای هنری مرکز هنرهای نمایشی دانست و توضیح داد: در این جشنواره مخاطب با آثاری روبرو می شود که حدود ۶۵ درصد آن ها از شهرهای مختلف در جشنواره شرکت کرده‌اند و مهمان ما هستند و خوشحالیم که می توانیم فرصتی برای دیده شدن این آثار فراهم کنیم. همانگونه که می‌دانید بخش اعظم آیین‌های ما متعلق به شهرها و استان‌های کشور است که با حضور و اجرا در این رویداد هنری فرصتی برای نشان دادن خواهند داشت. در این دوره یک سالن اجرایی نسبت به دوره قبل اضافه شده و بخش‌های مختلف جشنواره نیز گسترده‌تر شده است. “

تئاتر فستیوال

شریعتی با اشاره به اینکه در این دوره جشنواره بین المللی نخواهد بود، توضیح داد: امسال جشنواره، بین‌المللی نیست بلکه تنها به صورت ملی برگزار می شود چون به این نتیجه رسیدیم که اول باید یک جشنواره ملی خوب داشته باشیم و بعد به فکر برگزاری بین المللی آن بیفتیم. به صرف حضور یک یا دو گروه خارجی نمی توان نام بین المللی به یک جشنواره داد اما سمینارهای خارجی خواهیم داشت و دو کشوری که برای برگزاری سمینار به جشنواره دعوت شده اند، قرار است اجرای پژوهشی هم داشته باشند.

او در رابطه با امکان اجرای عمومی نمایش‌ها بعد از جشنواره نمایش‌های آیینی و سنتی اظهار کرد: ” این تصور غلطی است که فکر کنیم تماشاخانه سنگلج تنها مکان میزبان گروه‌های نمایش‌های ایرانی، آیینی و سنتی است. تولیدات جدید جشنواره که شامل ۱۶ اثر است همگی از حمایت مرکز هنرهای نمایشی در هر سالنی که به اجرا بروند برخوردار خواهند شد. شش نمایش استانی در استان‌های خودشان اجرای عمومی خواهند داشت. نمایش‌های تهران نیز طبق زمان‌بندی مشخص شده‌شان در سالن‌های مختلف به صحنه می‌روند. “

در بخش پایانی این نشست مهدی شفیعی مدیرکل هنرهای نمایشی نیز درباره برپایی جشنواره نمایش‌های آیینی و سنتی، اظهار کرد: ” جشنواره آیینی و سنتی از جشنواره های جریان ساز و ضروری است که باید مورد حمایت قرار گیرد. زمانی که مسئولیت مدیریت در مرکز هنرهای نمایشی را برعهده گرفتم با دوستان قرار گذاشتیم که هر برنامه ای را که ضرورت ندارد، تعطیل کنیم و به هر کاری که جریان ساز است توجه ویژه‌ای داشته باشیم. جشنواره آیینی و سنتی از جمله رویدادهایی است که باید مورد حمایت قرار گیرد چون هویت ملی ما را شکل می دهد . ما ملتی هستیم که به لحاظ دینی و ملی ریشه‌های عمیق فرهنگی داریم. آیین کهن ما در جهان شناخته شده است اما به دلیل مدرنیته کم‌رنگ شده این آیین‌ها با تعریف دوباره می‌بایستی زنده نگه داشته شوند. این رویداد هنری مقدمه‌ای برای شناخت ظرفیتی است که با آن روبه‌روییم. “

تئاتر فستیوال

مدیرکل هنرهای نمایشی در ادامه افزود : ” با شناخت درست، حرکت و حمایت از این نمایش‌ها می‌توان در آینده شاهد اتفاقات قابل توجهی باشیم. امیدوارم هر چه زودتر پردیس تئاتر تهران و مرکز صبا رونمایی شوند. همچنین امیدوارم بخش هایی از شهرداری مکان هایی را در اختیار هنرمندان برای اجرای آثار آیینی و سنتی قرار دهد و در سال های آینده شاهد باشیم که چند سالن به این گروه ها واگذار شده است. همچنین باید عنوان کنم که دوسالانه شدن این جشنواره به این دلیل بود که ما بتوانیم دو سال را به تولید و پژوهش آثار آیینی و سنتی اختصاص دهیم. “

گفتنی است هفدهمین جشنواره نمایش های آیینی و سنتی از ۴ تا ۱۰ شهریور ماه در تهران برگزار می شود .

تئاتر فستیوال

۹ نظر ثبت شده است .

  1. Bany گفت:

    Agar miras manavu digeii mynde bashe ke bekhaym havasemun behesh badhe. Gharb zadegi hamasho borde.

  2. دری گفت:

    با حرف شریعتی خیلی حال کردم. آدم اگه نتونه جشنواره ملی خوبی داشته باشه عمرا بتونه تو بین الملل خوب کار کنه.

  3. matin گفت:

    man khodam taatr kar mikonam . dus dashtam tu jashnavareye emsal sherkat konam vali nashod . khoda kone jashnvare ro khub pushesh bedin hadeaqal az akhbar ba khabar bashim.

  4. رائی گفت:

    بنری که واسه جشنواره کنار سایت گذاشتین فکر خوبی بود . آدم مستقیم میره سر اصل مطلب .

  5. samane گفت:

    jashnvare aeini ro ham mesle fajr pushesh midin? akhe vase fajr khabaratun kheili khub bud.

  6. عرفان گفت:

    همون بهتر دوسالانه شده ، شاید اینجوری بهتر برگزار بشه !

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *