یادداشتی بر نمایش “شاهزاده خانم بدترکیب” به کارگردانی مریم کاظمی
وقتی اثری به روی صحنه می رود ، در حین اجرا دیگر نه نظر کارگردان و نه عوامل گروه نمی تواند تاثیری در نمایش داشته باشد . از لحظه آغاز نمایش دیگر مخاطب است که تعیین کننده عملکرد گروه نمایشی است و با نگاه تیزبین خود به تمام زحمات گروه نمایشی دقت کرده و آن را بررسی می کند و در نهایت اوست که می گوید نمایش توانسته در اجرای خود موفق باشد یا خیر .
مخاطبان ژانر کودک را اغلب کودکان تشکیل می دهند ، کودکانی که هر یک منتقدی هستند بر اثری که می بینند ، منتقدی که همان لحظه در حین اجرای نمایش نقدش را نسبت به اثر بیان می کند . این مخاطب نه سوژه زده می شود ، نه تحت تاثیر فضای روشن فکری قرار می گیرد که بخواهد خود را سانسور کند و نه با سبک های مختلف هنری کار دارد ، هر آنچه را که می بیند صریح نقد می کند . برای مثال در صحنه هایی که روند داستان کاملا مشخص است ، بدیهیات را به روی کارگردان و بازیگران می آورد . در صحنه هایی که کارگردان قصد خنداندن مخاطب را دارد باز هم این منتقدان کوچک هستند که میزان پختگی کار را می سنجند و در همان لحظه می توانیم شاهد موفقیت یا عدم موفقیت کارگردان در خلق فضای طنز باشیم .
نمایش های مریم کاظمی از جمله اجراهایی است که مخاطبان و منتقدان کوچک خود را همیشه راضی نگه داشته و توانسته با انتخاب سوژه های مناسب هر آنچه را که مخاطب کودکش در مدت نمایش می خواهد دریافت کند ، با اجرایی اصولی و خوب به او منتقل می کند .
نمایش “شاهزاده خانم بدترکیب” ، نمایشی خوب است که نه تنها بر مخاطب تاثیر می گذارد بلکه ذهن او را تا مدت ها درگیر خود می کند زیرا چنان لایه به لایه به موضوعات مختلف اشاره می کند که نه شاهد شعار زدگی در نمایش می شویم و نه رفتار اغراق آمیزی را از بازیگران می بینیم .
“شاهزاده خانم بدترکیب” ، علاوه بر متن و سوژه ای فوق العاده از فرم اجرایی درست و حساب شده ای انتخاب شده است ، طراحی صحنه ای جذاب ، دیالوگ هایی موزیکال ، طراحی لباس و گریمی فانتزی و خلق فضایی شاد برای کودکان از ویژگی های مثبت این نمایش است . همچنین بازی درخشان و توانمند حسین محب اهری نیز در خلق این فضا بسیار تاثیرگذار است .
با آن که این نمایش در ژانر کودک و نوجوان طبقه بندی می شود ولی با این حال کارگردان به مخاطب بزرگسال خود نیز توجه دارد و مصداق سوژه ای را که انتخاب کرده در جامعه امروز می توان شاهدش بود . از عبوس بودن افراد جامعه تا رفتارهای نادرست و غلط اجتماعی و حتی دستکاری هایی که افراد به بهانه زیبایی بر چهره خود انجام می دهند .
وظیفه تئاتر کودک کشف کردن و ایجاد اندیشه است به همین دلیل نمایش “شاهزاده خانم بدترکیب” را می توان نمایشی معرفی کرد که طرح مسئله می کند و به آن پاسخ می دهد ، نمایشی که هم برای کودکان و هم بزرگسالان دیدنی و لذت بخش است .
نسترن داوودی – دپارتمان نقد تئاتر فستیوال