نمایش “پیشی خورد” به نویسندگی و کارگردانی پوریا گلستانی این روزها در خانه نمایش اداره تئاتر به روی صحنه می رود . به بهانه اجرای این نمایش که کاری از گروه تئاتر کوچه است ، خبرنگار تئاتر فستیوال گفت و گویی با این کارگردان جوان داشته که می توانید آن را در ادامه بخوانید :
پوریا گلستانی در ابتدا در مورد ایده شکل گیری نمایش “پیشی خورد” توضیح داد : ایده این نمایش از زمانی شکل گرفت که مسئله تجاوز به عنوان یک نابهنجاری شدید اجتماعی ذهن من را به خود مشغول کرد و این سوال برایم مطرح شد که چرا هر روز شاهد اخبار جدیدی از این فاجعه هستیم ولی هر چه فکر می کردم که چگونه می توان این اتفاق را به روی صحنه آورد و آن را نقد کرد ، به نتیجه نمی رسیدم و هر ایده ای را شعار زده می دیدم تا زمانی که فیلمی از پدرو آلمودوار با عنوان “پوستی که در آن زندگی میکنم” دیدم . بعد از دیدن این فیلم احساس خوبی داشتم چرا که به سوژه مورد نظرم نزدیک شده بودم . در این باره تحقیق کردم و به این نتیجه رسیدیم که این متن براساس رمانی به نام Tarantula” نوشته شده است . آن رمان را به واسطه یکی از دوستانم پیدا کردم ولی برگردان فارسی نداشت . چند سطری از آن را ترجمه کردم و به این نتیجه رسیدم که می توانم کارهایی بر روی آن انجام دهم و دغدغه خود را با این مسئله ادغام و اعتراضم را نسبت به این مسئله در جامعه بیان کنم .
وی در ادامه در مورد کارگردانی و طراحی های صورت گرفته در این نمایش گفت : نشان دادن این زشتی و پلیدی اجتماعی کار سختی بود و من مدام به این فکر می کردم که چگونه باید این زشتی را نشان داد که از طرفی شعارزده نشود و از طرفی هم به شکلی نباشد که مخاطب از کار خوشش نیاید . نوع پرداخت این نمایش برایم خیلی مسئله بود ، در پلاتو شروع به خواندن متن کردیم و پس از تحقیقاتی که انجام دادم به این نتیجه رسیدیم که زشتی را باید زشت نشان دهیم ، زیرا ما ایرانی ها عادت به خود سانسوری داریم و امر زشت را با حرف زدن و گپ و گفت می خواهیم به امری طبیعی تبدیل کنیم . در حالی که زشتی ، همان زشتی و پلیدی است . تلاش کردیم به طور گروهی امر زشت را ، بیشتر از آنچه زشت است ، نشان دهیم و فکر می کنم که تا الان جواب گرفته ایم و وقتی مخاطب به تماشای این نمایش می نشیند ، از لحظه اول تحت تاثیر پلشتی موضوع اثر قرار می گیرد .
این بازیگر و کارگردان تئاتر در مورد تحقیقات میدانی در رابطه با مسئله تجاوز که موضوع اصلی نمایش “پیشی خورد” است ، گفت : در این کار که مستند درام است اگر تحقیقات صورت نگیرد ، اشتباه است . من با خود سوژه ها یعنی فردی که مورد تجاوز قرار گرفته باشد ، صحبت نکردم ولی با قشر آسیب پذیر دیگری از جامعه ، خیلی حرف زدم و احساس کردم این روزها آنها خیلی درگیر این مسئله هستند . با یکی از آشنایان که پزشک روانشناس است نیز راجع به این قضیه صحبت کردم و گفت مراجعینی دارد که با مسئله تجاوز درگیر هستند ولی نمی تواند اجازه دهد که به طور مستقیم با آن ها در ارتباط قرار بگیرم و با آن دوست روانشناس شخصیت ها و کاراکتر هایی که می خواستم را باهم آنالیز کردیم و به نتیجه رسیدیم .
گلستانی با بیان اینکه از ابتدای نگارش متن تا زمان اجرای نمایش ۲ سال زمان برده است ، در مورد استقبال و بازخورد تماشاگران به خبرنگار تئاتر فستیوال گفت : بازخورد تماشاگران این نمایش عالی بود ، ما تماشاگری داشتیم که برای سومین بار به دیدن این نمایش آمد و خیلی از این اتفاق خوشحال هستم زیرا قطعا کسی که به اداره تئاتر می آید ، چیزی از آن کار شنیده است که به تماشایش در این سالن می نشیند وگرنه همگی می دانیم که مسئله چهره سبب شده که تماشاگر از سالن های بزرگ به سالن های کوچک سرازیر نشود . ما تماشاگرانی داشتیم که در مورد کار شنیده بودند و برای تماشای آن آمدند ، به نظر من این بازخورد خوبی است اما در مورد استقبال ، به هرصورت اینجا خانه نمایش اداره تئاتر است و با توجه به سبقه طولانی که دارد باید خیلی بیشتر از این ها ، جا بیفتد . به نظر من آنقدر کارهای ضعیف در این سالن اجرا رفته است که مجالی به آمدن مخاطب به سمت این سالن نمی دهد .
این کارگردان جوان تئاتر در پایان در مورد دغدغه ی این روزهای خود گفت : مسئله ای که این روزها بسیار به آن فکر می کنم مسئله باز تولید است . هرکاری که شروع می کنم ، با خود می گویم اگر این کار دیده شد ، دیگر نباید باز تولید شود ولی متاسفانه الان سالن های خصوصی کاری می کنند که مخاطب مدام به سراغ دیدن بازتولید کارهای گذشته آدم هایی می رود که قبلا چهره نبوده اند و امروز چهره شده اند و کارشان را باز تولید کرده اند و هیچ خلقی اتفاق نمی افتد . به نظر من حال تئاتر خیلی بد است ، آنقدر بد که قابل وصف نیست . امیدوارم که اتفاقی برای این تئاتر بیافتد .