پیکر عزت الله انتظامی ، بازیگر پیشکسوت عرصه ی تئاتر و سینمای کشور ، صبح امروز در میان دوستداران وی از تالار وحدت به سمت خانه ابدی اش بدرقه شد .
به گزارش تئاتر فستیوال، پیکر عزت الله انتظامی ، بازیگر پیشکسوت عرصه ی تئاتر و سینمای کشور ، صبح امروز با حضور عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و هنرمندانی چون علی نصیریان ، شهرام ناظری ، بهمن فرمان آرا ، فاطمه معتمدآریا ، ابوالحسن تهامی، داریوش اسدزاده، محمد علی کشاورز،مسعود کیمیایی، احترام برومند، منوچهر شاهسواری، همایون اسعدیان، پرویز پورحسینی ، نوید محمدزاده ، شهرام کرمی (مدیر کل هنرهای نمایشی)، پیمان شریعتی، هنگامه قاضیانی، سیفالله صمدیان، امیرشهاب رضویان، رابعه مدنی،اصغر همت، حجتالاسلام محمد حسن ابوترابیفرد، مهوش وقاری، مجید قناد، احسان کرمی، مهتاب کرامتی، حبیب اسماعیلی، ایرج راد، احمد مسجد جامعی، سید محمد بهشتی، جمشید گرگین، شکرخدا گودرزی، هادی مرزبان ، اسماعیل خلج، محمدساربان و …. از تالار وحدت به سمت قطعه ی هنرمندان بهشت زهرا تشییع شد .
پرویز پرستویی که اجرای برنامه را برعهده داشت در ابتدای سخنانش بیان کرد: همیشه سخنرانی برایم سخت بود چون آدم حرافی نیستم اما امروز روز دیگری است و من هستم و یکسینه حرف. مگر این سینما چند عزت الله انتظامی داشت که داریم او را راهی میکنیم؟ مگر در تمام این سینما چند بازیگر هست که بتواند “مش حسن” را بازی کند که رخت بر بستن “مش حسن” را تماشا کنیم؟ پس امروز روز تریبون و سخنرانی است.
او گفت: از خواب که بیدار شدیم دیدیم “عزت سینما” رفته است؛ عزتی که هر چقدر “قدر” بودی به پای او نمیرسیدی. ما دیروز بعد از بیداری، خواب دیدیدم پیر دِیر، بار سفر بسته و گذاشتیم او مثل آب از میان انگشتان ما بگذرد. خواب دیدیم سینمای کم جان ما یتیم شده است. امروز مناسب ترین زمان برای سخن گفتن از پدر سینما است و وای که چقدر دلم پُر است.
پرستویی ادامه داد: او با طنازی مختص خودش مرام و مسلکاش را از جان و دل آموزش میداد. برای شخص من عزت الله انتظامی مُرادی بود که کلمانش را سُرمه چشم میکردم پس برای من شاگرد، استادی رفته است که دیگر کسی همانند او را نخواهم شناخت. امروز آمده ام از روزهایی بگویم که با آقای بازیگر بودم. امروز یک نفر اینجاست که مانند عزت الله عزت سینمای ایران است. خاک استاد را بقای عمر علی نصیریان می خواهم.
سپس نصیریان روی صحنه آمد و بیان کرد: از شما که به اینجا آمده اید تشکر و قدردانی می کنم. عزت الله هنرمند ملی ایران بود. او متعلق به ملت است و با جان و روح خودش بر نقش هایش دمید و آنها را تصویر و تجسم کرد و این روح و جانی که در نقش هایش دمیده بود بر دل مردم نشست و ماندگار شد. او نمرده بلکه زنده است.
این بازیگر پیشکسوت خطاب به پیکر انتظامی گفت: من نمی خواستم برای تشییع تو بیایم بلکه می خواستم دوباره با هم نقش آفرینی کنیم.
او یادآور شد: یک شبی با هم بودیم و من آوازی خواندم، او گفت که وقتی مُردم میخواهم تو سر قبرم آواز بخوانی. حالا من هم میخوانم: دلُم تنگ و آسمان تنگ و…
نصیریان پس از آواز کوتاهی که با صدایی حُزن انگیز خواند، افزود: عزت جان من به عهدم وفا کردم اما تو بدجور ما را تنها گذاشتی.
او در ادامه به شروع همکاری و سابقه فعالیت عزت الله انتظامی در تئاتر اشاره کرد و گفت : ما جمعی از بازیگران بودیم که در سال های ۳۹ و ۴۰، جوان شوخ طبعی به جمع مان پیوست و همکارمان شد و پس از مدتی با من هم گروه شد و نمایش هایی اجرا کردیم که عزت ستاره آنها بود. درخشش استعدادش در نمایش های ایرانی نشان داده و معرفی شد و وقتی در سال ۴۴ تئاتر سنگلج آغاز به کار کرد ما با هم همکاری می کردیم.
نصیریان ادامه داد: یکی از امتیازهای بزرگ او شوخ طبعی اش بود. همه چیز را با طنازی عنوان می کرد و البته حاضر جواب بود. او همه استعدادهای بازیگری را داشت. او همه چیز را دست می انداخت. زمانی که هنوز تئاتر ریشه نکرده بود اپرا درست شد و او در این حوزه هم فعالیت می کرد. او به تالار رودکی ، تالار زورکی می گفت که منظورش این بود که نمی شود اپرا را به زور به خورد مردم داد.
نصیریان با تاکید براینکه حس خاصی به این هنرمند داشته، اظهار کرد: به نظر من عزت الله انتظامی یکی از رکن های اصلی سینمای جدید بود و امیدوارم نسلهای بعد از ما موفق شوند؛ هر چند کسی نمی تواند جایگزین کسی شود ولی به لحاظ فرهنگی این اتفاق میتواند، بیفتد.
فاطمه معتمد آریا در بخشی دیگر از این مراسم، گفت: ما امروز کسی را بدرقه میکنیم که بیشترین انرژی و نظم را به ما یاد داد، پس دلیلی برای گریه کردن نیست چون او ماندگار مانده و هر جای شهر را که میبینم نشانهای از او دیده می شود.
این هنرمند ادامه داد: عزتالله انتظامی مردی بود که همیشه در صدر نشست و یاد داد او را به عنوان هنرمند در صدر بنشانند. او تاریخ ملی ایران است پس برای تاریخ ملی ملت هیچوقت گریه نکنیم. او یگانه بود و من در قلب خود گریه میکنم و برای هنرمندان هم آرزوی عمری چون عزت سینمای ایران میکنم.
عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی سخنران بعدی بود که روی صحنه آمد و اظهار کرد: فرهنگ و هنر آیینه تمام نمای تاریخ ایران است و چهره زیبای ایران امروز را نشان می دهد و عزت الله انتظامی یکی از ستاره های این آسمان بود. او خاطره نسل های پیوسته زمانه ما است. او بیش از هفت دهه کوشید و درخشید و بر صدر نشست و در اوج ماند. انتظامی از دل مردم برخاست با مردم زندگی کرد و مردمی بودن او باعث شد بر دل مردم بنشیند. متانت و وقار، او را در قاب هنرمندان مردمی جاودان کرد. او ریشه در فرهنگ و مرز و بوم داشت و در این ترکیب میوه ها چید. او با هنر زیست، قدر این گوهر را شناخت و هنر خود را ارزان فروشی نکرد، در انتخاب نقش دقت داشت و به نقش جان می داد.
پس از سخنرانی وزیر، مجید انتظامی آهنگساز و پسر عزت الله انتظامی در سخنانی گفت: ممنونم که ما را تنها نگذاشتید. هفتاد سال از پدرم می پرسیدم دلیل این ماندگاری چیست که او به من می گفت عاشق شو و مردم را دوست داشته باش. چند ماه پیش که حالش بهتر بود به من می گفت عاشق مردم باش که در این صورت آنها به تو کمک می کنند. من تمام تلاشم را در این باره می کنم. او جواهری بود که نتوانستم او را نگه دارم و از این بابت شرمنده ام.
در پایان مراسم حجت الاسلام دعایی بر پیکر عزت الله انتظامی نماز خواند و پیکر این هنرمند بر دوش هنرمندان و هنردوستان به سمت قطعه هنرمندان بهشت زهرا تشییع شد.
مراسم یادبود عزتالله انتظامی روز سه شنبه ۳۰ مرداد ساعت ۱۴ الی ۱۶:۳۰ در مسجد جامع شهرک غرب برگزار میشود و مراسم دیگری نیز شنبه ۳ شهریور ماه در همان مسجد از ساعت ۱۴ برپا می شود.