در گفت و گوی اختصاصی با تئاتر فستیوال :

مهدی حبیبی : جشنواره تئاتر عروسکی یکی از با نظم ترین جشنواره های ایران است .


مهدی حبیبی با نویسندگی و کارگردانی نمایش ” کاسه گردان ” ، پنجمین حضور خود را در جشنواره بین المللی نمایش عروسکی تجربه می کند . این نمایش از تهران در بخش جنبی نمایش های خیابانی اجرا شده است . به همین بهانه خبرنگار تئاتر فستیوال گفت و گویی با وی انجام داده است که می توانید در ادامه بخوانید :

در رابطه با آیین کاسه گردانی ” توضیح دهید . چه تحقیقاتی راجع به این آیین انجام داده اید ؟

 آیین کاسه گردانی ، مربوط به روستاهای اطراف شهرستان ملایر است که در آخرین روز پاییز ، یعنی شب چله یا همان شب یلدا ، مردهای ریش سفید و قدیمی آبادی به روستاها و آبادی های مجاور می رفتند و کاسه های خالی خودشان را در درب منازل مردم آن روستا قرار می دادند ، درب منزل را می زدند و خودشان می رفتند پشت دیواری پنهان می شدند ، وقتی که صاحب آن خانه می آمد و این کاسه ی خالی را می دید ، متوجه می شد که کم کم دارد زمستان می آید و شب یلدا است . از تنقلات و مایحتاجی که برای شب یلدای خود تهیه کرده بودند ، در کاسه های خالی آنها می گذاشتند و این افراد به این شکل تنقلات شب یلدای خود را جمع می کردند ‌. سپس این گروه کاسه گردانی به رسم ستایش و سپاس گزاری از مردم آن روستا ، در وسط میدان آن آبادی یا روستا ، رقص آیینی یا چوپی خودشان را که یک رقص هماهنگ و موزون بود ، به صورت آیینی اجرا می کردند .

برای زنده کردن این آیین حتی به روستاهای اطراف ملایر هم رفته ام . ریش سفیدهایشان چیزهای کمی به یاد داشتند . این آیین در هیچ یک از روستاهای استان لرستان و همدان و محدوده ملایر ، اجرا نمی شود . یک آیین کاملا فراموش شده است و فقط به صورت آیینی و نمایشی احیا شده است . اینکه بخواهد باز هم پرورش داده شود و به صورت آیین در روستا ها انجام بشود ، شدنی نیست  .

منبع اصلی من کتاب جامعی بود که راجع به آیین ها و سنت های استان لرستان و همدان و روستاهایی که اطراف ملایر نوشته شده است . همانطور که گفتم ، از ریش سفیدهای روستاهای اطراف ملایر هم ، در مورد این آیین تحقیق کرده ام . پدر خودم سن زیادی دارد ، ایشان هم کمک بسیاری برای احیای این آیین کردند .

در رابطه با عروسک ها و شیوه های عروسک گردانی تان بگویید .

در عروسک گردانی شیوه تلفیقی داشتیم . دیدیم عروسک ” باتومی ” ( میله ای ) یا ” بونراکو ” قابلیت و انعطاف بسیاری دارد و می تواند خیلی راحت با مردم سخن بگوید و خیلی قابل درک و فهم است ، به همین خاطر از این نوع عروسک استفاده کرده ایم .

در خصوص  گروه سپید و سیاه و فعالیت هایتان بگویید .

گروه ” سپید و سیاه ” از سال ۱۳۸۰ به طور رسمی تاسیس شده است و در جشنواره های متعددی شرکت کرده ایم . نمایش ” کاسه گردانی ” در چندین فستیوال خارجی اجرا شد . جوایز متعددی هم من به عنوان نویسنده و کارگردان و همسرم جایزه بازیگری و طراحی صحنه را از بیست و هشتمین دوره و سی و سومین دوره ی جشنواره بین المللی تئاتر فجر کسب کرده ایم . افتخار این را داریم که در هفدهمین جشنواره بین المللی تئاتر عروسکی هم شرکت کرده ایم .

حرفی اگر باقی مانده بفرمایید .

جشنواره تئاتر عروسکی یکی از با نظم ترین جشنواره هایی است که در سطح ایران برگزار می شود ؛ چه از نظر برگزاری و چه سطح اجراها واقعا جشنواره ی خوبی است . جا دارد به سرکار خانم مرضیه برومند دبیر جشنواره ، جناب آقای پیمان شریعتی ، مهدی حاجیان و همه ی عزیزانی که واقعا زحمت کشیده اند ، تبریک ویژه بگویم . شاید زحماتشان دورادور دیده نشود ولی واقعا زحمت می کشند .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *