روز چهارم هفدهمین جشنواره بینالمللی تئاتر عروسکی ، با اتفاقات با مزه ی فراوانی همراه بود ، از خراب کاری عوامل یک نمایش که باعث شد بعد از پنج دقیقه مجددا نمایش را آغاز کنند تا استقبال زیاد از نمایش هما جدیکار و حضور چهره ها و مدیران مهم تئاتر در نمایش “قصه بخت” و… حواشی چهارمین روز جشنواره تئاتر عروسکی را در ادامه بخوانید :
- اولین مشکلی که در این چند روز در بخش ” میهمان ” جشنواره وجود داشت ، این بود که در جدول برنامه ها مشخص نشده بود که مخاطب نمایش در کدام گروه سنی است . مثلا در نمایش «دختری که پدرش را باد میبرد» به کارگردانی هما جدیکار که در این بخش اجرا شد ، کودکان زیادی در سالن حضور داشتند در صورتی که این اثر ویژه مخاطب کودک و نوجوان نبود .
- در نمایش «افسانه خرتوپرت پرانی» هم که به کارگردانی محبوبه اعرابی در تالار چهارسوی مجموعه تئاتر شهر به روی صحنه رفت ، برخلاف چیزی که در جدول جشنواره ذکر شده بود ، ویژه مخاطب کودک و نوجوان نبود . به گونه ای که حتی پدر و مادرهایی که در سالن حضور داشتند ، مجبور بودند به شوخی های نمایش نخندند و مدام در طول اجرا معذب بودند .
- خبرنگار تئاتر فستیوال ، در انتها نظر یکی از میهمانان را پرسید . او که به همراه خانواده اش آمده بود ، گفت : ترجیح می دهم نظری ندهم . چرا که این نمایش باعث شرمساری من در مقابل فرزندانم شده بود .
- ولی به نظر می آید ستاد جشنواره نمایش های عروسکی که همیشه تاکید بر این دارد که در اجراهای نمایش عروسکیِ بزرگسال ، نباید مخاطب کودک در آن حضور داشته باشد ، باید در طراحی جدول برنامه جشنواره دقت بیشتری به خرج می دادند تا نمایشی که پر از شوخی ها و مفاهیمی برای بزرگسالان است ، در سالن پر از کودکان اجرا نشود .
- «افسانه خرتوپرت پرانی» با استقبال بسیار زیادی مواجه شد . تماشاگران ، سه ردیف جلوی ردیف صندلی ها و روی زمین نشستند و عده ای هم ایستاده بودند .
- یکی از اتفاقات قابل تحسین در اجرای این نمایش حرکت دبیر جشنواره بود . موقع ورود تماشاگران ، مرضیه برومند وقتی دید پدری فرزندش را در آغوش گرفته و جایی برای نشستن ندارد ، از صندلی خود بلند شد و جای خود را به او داد .
- البته برومند ، حدودا اوایل این نمایش ، سالن را ترک کرد .
- از جمله میهمانان این نمایش می توان به زهرا صبری ، آزاده انصاری ، مرضیه برومند ، مهدی شفیعی ، ایرج محمدی و … می توان اشاره نمود .
- معمولا اجراهای جشنواره ، مخصوصا اگر نمایش اجرای عموم نرفته باشد ، با استرس و گاها خراب کاری هایی همراه است که باعث شیرینی و خاطره انگیز شدن اجرا نیز می شوند . در همین نمایش وقتی در حین اجرا می خواستند ، اسپند دود کنند ، شعله روشن نمی شد ! بازیگر در بین دیالوگ هایش گفت : ” این اسپند هم ما را یاری نمی کند !”
- یا بچه ای در ردیف جلوی سالن نشسته بود و مدام به مادرش می گفت : “مامان بریم !! ، مامان بریم !!” . یکی از بازیگران رو به بچه گفت : “صبر کن خاله ، نمایش هنوز ادامه داره ، کجا می خواین برین ؟ وایستا هنوز !”
- در قسمتی از قصه ی این نمایش ، آش پخته بودند ، چند کاسه کوچک به چند تماشاگر هم دادند . به مهدی شفیعی و زهرا صبری هم آش دادند و ایرج محمدی هم آش خود را به یک بچه داد .
- در اجرای دوم نمایش «دختری که پدرش را باد میبرد» به کارگردانی هما جدیکار هم چند بار ، بازیگران در حین اجرا خرابکاری کردند ! یکی از آنها یک بار چنان عروسک را روی میز کوبید که دست او که با قاشق پلاستیکی ساخته شده بود ، شکست ! در صحنه ای دیگر قرار بود یک سینی را به عنوان تزئینات سفره عقد روی میز بگذارد ، ولی چون ماسک عروسکی جلوی صورتش بود ، نمی توانست جلوی خود را ببیند و سینی را لبه ی میز قرار داد . سینی از روی میز افتاد و همه ی نقل های توی سینی روی زمین ریخت . در صحنه ی بعدی هم که قرار بود توسط یکی از عروسک ها ، ماکتی از یک درب را باز کند ، اجراگران چنان ضربه ای به درب زد که یک لنگه از آن جلوی صحنه پرت شد .
- خلاصه اجرای جشنواره ای چنین اتفاقاتی را هم به دنبال دارد دیگر !
- زهرا صبری ، آزاده انصاری ، رحمت امینی ، مریم معترف ، عطاالله کوپال ، پوپک عظیم پور ، داوود فتحعلی بیگی ، محمدحسین ناصربخت ، ایرج محمدی این نمایش را دیدند .
- استقبال از این نمایش هم خیلی خوب بود و روی پله ها هم نشسته بودند .
- در سالن گلستان کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در روز چهارم جشنواره ، نمایش «کمانچه آب و دیگران» به کارگردانی علیرضا ناصحی میهمانان ویژه ای داشت . ناصحی با خرید چند بلیت برای بچه های کار ، آنها را میهمان نمایش خود کرد .
- در نمایش «اندر احوالات یه خوردن ساده» به کارگردانی حمیدرضا قربانی در پلاتو اجرا مشکلات فنی ، دردساز شد . دکور نمایش در اجرای قبلی تغییر کرده بود ، چون از ویدئو پروژکشن در حین نمایش استفاده می کردند ، تصویر به درستی تشکیل نمی شد . گروه بعد از چند دقیقه اجرا ، نمایش را قطع کردند و بعد از عذرخواهی گفتند که نمی توانند به این شکل اجرا را ادامه دهند . در ادامه به کمک مرضیه برومند ، بنفشه بدیعی ، مرجان پورغلامحسین و رامین کهن که برای دیدن این نمایش آمده بودند ، و همچنین مخاطبان نمایش ، تلاش کردند مشکل را برطرف کنند .
- تلاش این آدم ها ، صحنه های جالبی را برای مرضیه برومند خلق کرده بود . او گفت : ” این نمایشی که بازی می کنید ، جالب تر از خود نمایش است ! البته این که من برای دیدن اثرتان آمده ام ، دلیل استرس تان شده است . ” از مخاطبان خواست با تشویق گروه ، استرس شان را کم کنند .
- نمایش «قصۀ بخت» به کارگردانی احسان صانعی و زهرا بکتاش، کاری از گروه هنری نمایشی «صدف» وابسته به مرکز جامع توانبخشی شهید مدرس شهرستان شهرضا ، در تالار سایه به روی صحنه رفت . اجرای آنها آنقدر خوب بود که همه را در طول اجرای این نمایش به تحسین واداشت .
- در سانس اول اجرا ، خانم محمودی ، نماینده ی مردم شهرستان شهرضا در مجلس شورای اسلامی، و چند تن از هنرمندان و پیشکسوتان تئاتر شهرضا برای تماشای این نمایش به تالار سایه رفتند که باعث خوشحالی بسیار گروه شده بود .
- البته بعید است که تماشاگران خوشحال شده باشند . چون اجرا شروع شده بود که خانم نماینده به همراه همسر و فرزندش وارد سالن شدند و باعث بی نظمی شده بودند .
- در پایان کارگردان از نماینده مجلس شهرشان ، تشکر کرد و گفت افتخار می کنم شهرضا از جمله معدود شهرهای ایران است که یک خانم ، نماینده ی آن است .
- در سانس دوم اجرا ، داوود فتحعلیبیگی که نویسنده ی این نمایشنامه است به همراه نوه اش ، برای دیدن این نمایش رفته بود . سید مجتبی حسینی ( معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ) و شهرام کرمی ( مدیر کل اداره هنرهای نمایشی ) هم برای دیدن این نمایش آمده بودند .
- نمایش که تمام شد ، کارگردان نمایش از داوود فتحعلی بیگی تشکر کرد . او شهرام کرمی و مجتبی حسینی را نشناخت و معرفی نکرد و فتحعلی بیگی آنها را معرفی کرد .
- البته این از ضعف و تقصیر کارگردان جوان نمایش نیست . کارگردان نمایش هم با عذرخواهی گفت : ” ما فقط رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرمان را می شناسیم . همیشه با او کار داریم و فقطزمانی به تهران می آییم که یا مریض بوده ایم یا کار اداری داشته ایم و وقت نداشتیم که هنرمندان بزرگ کشورمان را ببینیم !! “
- این گروه ، بعد از اجرای نمایش شان به پاتوق شبانه جشنواره نمایش های عروسکی رفتند و موسیقی اجرا کردند .
- مرضیه برومند که روز شلوغی را پشت سر گذاشته بود ، با پیمان شریعتی نمایش «واندالاواندا» به کارگردانی مورانا دولنچ را هم در تالار هنر دید . از سفارت کرواسی هم برای دیدن این نمایش آمده بودند .
- کارگردان نمایش بعد از اجرا یک جعبه شکلات برای دبیر جشنواره هدیه آورده بود .