آنچه که در نشست جشنواره تئاتر عروسکی مطرح شد


دیروز ، ۱۸ شهریور ماه نشست خبری پانزدهمین جشنواره تئاتر عروسکی برگزار شد.

تئاتر فستیوال

به گزارش تئاتر فستیوال ، نشست خبری پانزدهمین جشنواره تئاتر عروسکی به دبیری مرضیه برومند روز گذشته با حضور برومند و پیمان شریعتی ، دبیر اجرایی جشنواره در سالن کنفرانس تئاتر شهر برگزار شد.

برومند، با اشاره به جار و جنجال‌هایی که در چند مدت گذشته درباره این جشنواره وجود داشت، یادآور شد: اعتراضات من به خاطر نهادینه شدن روش‌های بروکراسی قدیمی و از رده خارج شده است که باعث اتلاف وقت و انرژی می‌شود و باید آن را اصلاح کنیم.

دبیر جشنواره عروسکی که تیر ماه امسال در نشست خبری مدیر اداره کل هنرهای نمایشی انتقاداتی را وارد کرده بود، افزود: در آن جلسه به خاطر شرایط و وضعیت بودجه فرهنگی کشور بسیار ناراحت بودم و مطالبی را بیان کردم که باعث شد برخی دوستان دلگیر شوند. همین‌جا از دوستانی که دیواری کوتاه‌تر از دیوار آن‌ها نبود، عذرخواهی می‌کنم و می‌گویم باید این مسائل را به مسئولان گفت. منظورم اشاره به شخص خاصی نیست، بلکه ناراحتی من به دلیل بی‌عدالتی عجیبی است که در بخش فرهنگ وجود دارد.

کارگردان نمایش «شهر کوچک ما» با اظهار تأسف از وضعیت بودجه تئاتر افزود:بودجه جشنواره تئاتر عروسکی به اندازه یکی از ماشین‌هایی است که گاهی در خیابان از کنار ما رد می‌شود، در حالی که از نظام جمهوری اسلامی توقع عدالت بیشتری داشتیم.

این هنرمند پیشکسوت عرصه تئاتر کودک ، ادامه داد: در حال حاضر بیشتر وقت ما صرف مسائلی بیهوده می‌شود و به همین دلیل خواستار تحول سیستم فرهنگی کشور هستم. هر چند قبولاندن این تحول، برای عده‌ای مشکل است.

به گفته او، زنگ افتتاحیه این جشنواره را فاطمه معتمدآریا به صدا درمی‌آورد و جشنواره تئاتر عروسکی فعالیت خود را از ساعت ۱۶ روز شنبه ۲۲ شهریورماه آغاز می‌کند.

قرار است در این ساعت نمایشگران عروسکی همراه با عروسک‌هایشان در دبیرخانه جشنواره واقع در خیابان فلسطین گرد هم بیایند و کارناوال عروسک‌ها از خیابان فلسطین تا محوطه باز تئاتر شهر برگزار شود و پس از آن نیز فاطمه معتمد آرا زنگ افتتاح جشنواره را در تئاتر شهر به صدا درمی‌آورد.

دبیر جشنواره تئاتر عروسکی در ادامه توضیحاتی درباره بخش‌های مختلف این جشنواره ارائه کرد و از حضور نمایشی از آمریکا در این دوره از جشنواره خبر داد.

برومند توضیح داد: در بخش بین‌الملل، آثاری از کشورهای صربستان، اسپانیا، هلند، چین، ارمنستان، افغانستان، آلمان، کردستان عراق اجرا می‌شوند و در کنار این‌ها، یک گروه از آمریکا هم حضور دارد. جالب اینجاست که دستمزد این گروه بسیار بالا بود اما وقتی من و آقای بهروز غریب‌پور که در بخش دعوت از میهمانان خارجی ما را همراهی می‌کرد، شرایط را برای این گروه توضیح دادیم و خواستار تعاملات فرهنگی شدیم، آن‌ها خیلی قشنگ برخورد کردند و حاضر شدند مجانی در جشنواره شرکت کنند.

او که با تلاش‌هایش در این دوره از جشنواره تئاتر عروسکی توانست با همراهی شهرداری مکانی را به عنوان خانه عروسک در اختیار بگیرد، درباره ماندگاری این مکان برای هنرمندان تئاتر عروسکی با لحن طنزآمیزی گفت: این خانه را شهرداری گرفته و اجاره‌اش یک ساله است اما اگر سر یک سال هم این خانه را از ما بگیرند، می‌روم «عسر و حرج!»

دبیر جشنواره تئاتر عروسکی هرچند از همراهی شهرداری و نهادهایی مانند صداو سیما و میراث فرهنگی با این دوره از جشنواره قدردانی کرد، اما در عین حال از همراهی نکردن بخش تئاتر شهرداری و فرهنگسراها انتقاد کرد.

برومند توضیح داد: قرار بود شهرداری همکاری کند تا جشنواره در تمام مناطق تهران گسترش پیدا کند اما نشد و رایزنی ما با فرهنگسراها بی‌نتیجه ماند. آن‌ها حتی حاضر نشدند مجانی هم با ما همراه باشند. جالب اینجاست شهرداری در بخش‌های دیگر کمک بی‌نظیری کرد اما اتفاقا بخشی که مربوط به تئاتر بود، خیلی به ما توجه نکرد. حتی علاقه‌مند بودیم نمایشگاه عکس و پوستر حمید جبلی در فرهنگسرای نیاوران که خود زیر مجموعه معاونت هنری است، برگزار شود اما این اتفاق هم نیفتاد.

او که پیش از این گفته بود تلاش می‌کند با برگزاری جشنواره تئاتر عروسکی تمام شهر تهران و حتی مدارس آن فضایی شاد و عروسکی داشته باشد، گفت: به خیلی از ایده‌آل‌هایم نرسیدم با این حال تلاش خود را کردم. اصولا آدم کمال‌گرایی هستم اما در هیچ جای دنیا هیچ وقت نمی‌توان صددرصد به آنچه مد نظر داریم، رسید با این حال نمره جشنواره تئاتر عروسکی هر چند نتوانست به ۱۰۰ برسد اما از ۵۰ بالاتر است.

مرضیه برومند اضافه کرد: با فرهنگسرای نیاوران گفت‌وگوی شفاهی کرده بودم و قول مردانه گرفته بودم تا نمایشگاه‌های جشنواره در گالری‌های این فرهنگسرا برپا شود اما چون نامه‌نگاری اداری نکردم، این فرهنگسرا ما را همراهی نکرد. وقتی فرهنگسرایی که متعلق به ارشاد است، چنین می‌کند از دیگر فرهنگسراها چه انتظاری می‌توان داشت؟! با این حال همزمان با جشنواره، هر فرهنگسرایی که همراه ما باشد، برای فضای داخلی و بیرونی‌اش، می‌توانیم برنامه داشته باشیم.

بازیگر نمایش «افرا» با اشاره به پیگیری‌هایش برای همکاری مناطق آزاد کیش و برگزاری بخشی از جشنواره در این جزیره، توضیح داد: علیرغم پیگیری‌هایی که شد این رایزنی‌ها به نتیجه نرسید.

او با ابراز تأسف از شیوه نادرست تخصیص بودجه فرهنگی اظهار تاسف کرد که این بودجه به دست اهلش نمی‌رسد و بلکه در میانه راه از مکان‌های دیگری سردرمی‌آورد و این درد بزرگی است.

برومند در ادامه این نشست، درباره حضور کمرنگ کشورهای مسلمان در این دوره از جشنواره تئاتر عروسکی توضیح داد: برخی از این آثار کیفیت مناسبی نداشتند و برخی دیگر هم برغم گروه مسلمانشان، با شرایط فرهنگی و شئونات کشور ما هماهنگ نبودند. بااین حال یک گروه از افغانستان را بدون در نظر گرفتن کیفیت کارش دعوت کردیم چون فکر کردیم خوب است که با ما ارتباط فرهنگی داشته باشند.

کارگردان «کدو قلقله و دیو آنتیگون» درباره حذف بخش کارگاه‌های آموزشی و سمینار در این دوره از جشنواره تصریح کرد: امسال در طول برگزاری جشنواره، سمینارهای کسل‌کننده،فرمالیته و خواب‌آور نداریم و بخش پژوهش هم به سایت جشنواره منتقل شده است. اگر خدا بخواهد و بتوانند مرا تحمل کنند که بمانم، تابستان سال آینده شاید در شهر دیگری کارگاه آموزشی و سمینار برگزار کنیم که نتیجه خوبی داشته باشد و امیدواریم با این شیوه، خانه عروسک در طول سال هم به فعالیت داوطلبانه‌اش ادامه بدهد.

مرضیه برومند با ارائه توضیحاتی درباره آثار شهرستانی شرکت کننده در این دوره از جشنواره افزود: تعداد این آثار به دلخواه من نبود و طیبعی بود بچه‌های شهرستانی هم کمی دلگیر شوند. با این حال تلاش کردیم بچه‌هایی که آثارشان رد شده، در طول جشنواره حضور داشته باشند، هم کارها را ببینند و هم خوش بگذرانند.

در این نشست پیمان شریعتی مدیر اجرایی جشنواره تئاتر عروسکی نیز با ابراز خرسندی از همراهی نهادهای مختلف در این دوره از جشنواره گفت: امسال بعد از مدت‌ها شاهد آرم بسیاری از ارگان‌ها در پوستر جشنواره تئاتر عروسکی هستیم ضمن اینکه جامعه صنفی نمایشگران عروسکی هم به خوبی در کنار ماست و امیدواریم بچه‌های عروسکی قدر این موقعیت را بدانند.

او از تمام خانواده‌ها دعوت کرد روز شنبه همراه با کودکان‌ وعروسک‌هایشان در کارناوال افتتاحیه شرکت کنند.

شریعتی با ارائه توضیحاتی درباره سایت جشنواره و کاتالوگ آن یادآور شد: به خاطر حفظ محیط زیست که از اول مد نظر خانم برومند بوده، بولتن جشنواره روی سایت منتشر می‌شود و به صورت روزنامه دیواری هم در سالن‌های میزبان قرار می‌گیرد.

این هنرمند تئاتر در پاسخ به پرسشی درباره اجرای بعضی از نمایش‌ها به مدت چندین روز در جشنواره توضیح داد: امسال مدت زمان جشنواره به هفت روز افزایش پیدا کرد تا مخاطبان بیشتری بتوانند از آثار آن دیدن کنند. البته بسیاری از گروه‌ها عوامل مشترک داشتند و خواستار سالن‌های بلک باکس بودند به همین دلیل قدری محدودیت داشتیم اما هر جا امکان داشته است، برای نمایش‌ها چندین اجرا گذاشته‌ایم تا تماشاگران بیشتری امکان دیدن آثار را داشته باشند.

شریعتی درباره همراه نبودن کانون پرورش فکری در این دوره از جشنواره تئاتر عروسکی نیز گفت: همزمان با برنامه‌ریزی ما، مدیریت تئاتر کانون عوض شد و متأسفانه امسال کانون میزبان جشنواره نیست هر چند بخشی از کارهای کودک می‌توانست آنجا اجرا شود

همچنین نمایشگران عروسکی ساعت ۹ صبح روز جمعه ۲۱ شهریورماه در آستانه برگزاری جشنواره، از مقابل تالار وحدت به بهشت زهرا (س) می‌روند و با حضور در قطعه هنرمندان ، به هنرمندان درگذشته تئاتر عروسکی ادای احترام می‌کنند.

پیش فروش بلیت نمایش‌های جشنواره از شب  ۱۷ شهریورماه آغاز شده اما از آنجا که بلیت عوامل نمایش آمریکا امروز ظهر به صورت قطعی آماده می‌شود، هنوز بلیت این نمایش را نمی‌توان پیش خرید کرد که احتمالا از امشب این اتفاق می‌افتد

پانزدهمین جشنواره بین‌المللی نمایش عروسکی تهران مبارک ۲۲ تا ۲۹ شهریورماه در تهران برگزار می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *