حاشیه های هشتمین روز از سی و هفتمین جشنواره تئاتر فجر :

کرگدنی ، کارگردانی نیست یا آیا این امامزاده متولی دارد ؟!


جای خالی نقطه چین های حاشیه ی روز قبل را به درخواست برخی از مخاطبانمان ، در حاشیه های امروز پُر کردیم .

در روز هشتم جشنواره ، نمایش هایی در بخش بین الملل داشتیم که با تاخیر به روی صحنه رفتند و معلمی که روی میز کوبید و خطاب به مخاطبان گفت چرا این همه سر و صدا می کنید ؟! …

در یک مورد از حاشیه های روز گذشته ، بدون آنکه توضیحی دهیم ، تنها به گذاشتن چند خط نقطه چین اکتفا کردیم (حاشیه های روز هفتم) . امروز اما افراد زیادی از ما پرسیدند که داستان این نقطه چین ها چیست و از ما خواستند که حرف مان را بگوییم . نوشته ی زیر بخشی از آن نقطه چین ها است . ما از این اتفاقات می گذریم و نامی از هیچ فردی نمی آوریم و تنها به گفتن همین چند سطر اکتفا می کنیم :

گاهی اوقات بعضی از اتفاقات در تئاتر ، دلمان را به درد می آورد . چرا که معتقدیم ساحت مقدس تئاتر باید بَری از این اتفاقات باشد و حرمت هر امامزاده ای به متولی آن است .

ما متاسفیم که افرادی در این حریم مقدس هستند که به دور ازهر گونه تمدنِ انسانی ، به جای گفت و گو و تمکین از قانون ، قُــلدری و پرخاشگری می کنند و این گونه حریم مقدس تئاتر را آلوده می نمایند .

تاکنون شنیده بودیم که به خبرنگاران حوزه های مختلف بی حرمتی می شود ؛ اما همیشه اهالی تئاتر را تافته ی جدا بافته می دانستیم . متاسفیم که در روزگاری زندگی می کنیم که کارگردان تئاترش فقط از روی غریزه ، نه غریزه ی همراه با فهم و شعور ، صدایش را در تمام سالن نمایش بلند می کند ، توهین می کند و در نهایت تهدید می کند که سانس بعدی نمایش را به روی صحنه نمی برد !!!

این کارگردان که خود را اصغر فرهادی تئاتر می نامد (!) ( فایل صوتی اش موجود است . ) هر چه برازنده ی خانه و خانواده ی خودش است به حریم مقدس تئاتر وارد می کند و با تهدید و فریاد ، ترکتازی می کند .

ما اما همچنان به حرمت تئاتر سکوت می کنیم ، از او نامی نمی بریم و امید داریم که این نا اَهلان ، صحنه را خالی بگذارند و ” امیدواریم که صحنه همچون طناب بندبازان به افراد نالایق جرأت راه رفتن بر روی خود را ندهد . ”

  • اما هشتمین روز از سی و هفتمین جشنواره تئاتر فجر را می توان روز اجراهای بین الملل نامید ، چرا که ۴ نمایش مختلف از این بخش در سالن های مختلف به روی صحنه رفتند .

نمایش ” یادداشت های یک دیوانه “ که از کشور آذربایجان در جشنواره تئاتر فجر حضور پیدا کرده است و در تالار سایه مجموعه تئاتر شهر به روی صحنه رفت ، در سانس اول ، با مشکل زیرنویس روبرو بود . به این صورت که بالانویس حدود ۵ اسلاید جلوتر از دیالوگ های بازیگر ، نمایش داده می شد و کار را برای تماشاگران مشکل کرده بود .

اما در سانس دوم که امیدوار بودیم مشکل بالانویس حل شده باشد ، متوجه شدیم که اساسا بالانویس ها را حذف کرده اند و هیچ بالانویسی نمایش داده نشده است ؛ در نتیجه مخاطبان با یک مونولوگ به زبان ترکی روبرو بودند که اگر ترکی نمی دانستند ، اساسا قصه ی نمایش را هم متوجه نمی شدند !

  •  نمایش دیگری که در بخش بین الملل به روی صحنه رفت ، نمایش ” پسرها پسرند “ از کشور رومانی بود که در تالار مولوی اجرا شد . این نمایش که ۲۰ دقیقه تاخیر داشت ، با استقبال زیادی روبرو شد . علاوه بر پله ها ، تعداد زیادی از تماشاگران روی زمین نشستند .

سفیر کشور رومانی در ایران و چند گروه خارجی از شرکت کنندگان در جشنواره ، از جمله کسانی بودند که به تماشای این نمایش نشستند .

  • کارگردان نمایش ” جادویت می کنم “  که از کشور بلژیک در جشنواره شرکت کرده است و در سالن حافظ اجرا شد ، ایرانی است ، البته براساس گفته های خودش از بلژیک آمده است و به نظر می رسد که بر سر ما و جشنواره منّت گذاشته است !!

این نمایش هم مانند نمایش رومانیایی ، ۲۰ دقیقه تاخیر داشت و پیش از آغاز نمایش ، کارگردان رو به مخاطبان گفت : ” نمایش ما یک سویه است و فقط برای تماشا از روبرو طراحی شده است ! ما این مسئله را به ستاد جشنواره هم گفتیم اما ستاد ، بلیت های این نمایش را سه سویه فروخت . ” و این یعنی ۳ برابر ظرفیت سالن برای این نمایش ، مخاطب در نظرگرفته شده است !

نتیجه سه سویه بودن سالن نیز این شد که تماشاگرانی که در دو طرف سالن نشسته بودند ، علاوه بر اینکه دید خوبی نسبت به نمایش و پرده پروژکشن ( که نقش مهمی در نمایش داشت )  نداشتند ، مجبور بودند در طول نمایش ، نور پروژکتورهایی که مستقیم به چشم شان تابیده می شد را نیز تحمل کنند .

منیژه محامدی و مریم معترف از جمله هنرمندانی بودند که به تماشای این نمایش نشستند .

  • یکی از اشتراکات میان نمایش هایی که در هشتمین روز جشنواره اجرا شد ، تاخیردر اجرای نمایش های اغلب سالن ها بود . نمایش ” تاریخ مردم کوچه و بازار …” که در تالار چهارسو مجموعه تئاتر شهر به روی صحنه رفت ، در هر دو اجرای خود تاخیر داشت . در سانس اول ۲۵ دقیقه و در سانس دوم ۲۰ دقیقه .

دلیل تاخیر نمایش در سانس اول ، این بود که همچون روز گذشته که نمایش ” آقا محمد خان ” به دلیل تاخیر داور با نیم ساعت تاخیر شروع شد (حاشیه های روز هفتم) ، در این اجرا هم ، همه منتظر داوران بودند که خود را برای اجرا برسانند ! البته همین مسئله باعث اعتراض تماشاگران نیز شد .

در طول اجرا ، به دلیل تاخیر برای شروع نمایش و همچنین عدم رضایت مخاطبین از نمایش ، تعداد زیادی از تماشاگران تصمیم گرفتند ، سالن را ترک کنند و احتمالا به برنامه های بعدی خود برسند ؛ که این مسئله همهمه ی زیادی را در سالن ایجاد کرد و حواس همه به شلوغی انتهای سالن که عده ای قصد جلو آمدن و خروج از سالن را داشتند ، جلب شد ! در همین لحظه ، بازیگری که در نمایش نقش معلم را بازی می کرد ، به صورت بداهه به روی میز کوبید و گفت چرا سر و صدا می کنید ؟ که این مسئله باعث خنده ی تماشاگران شد .

  • نمایش ” سانتی متر “ به کارگردانی مرتضی شاه کرم  که در خانه هنرمندان ایران به روی صحنه رفت نیز ، با ۱۵ دقیقه تاخیر اجرا شد .
  • عزت الله رمضانی فر ، سعید سهیلی و اردشیر صالح پور از جمله کسانی بودند که در سالن اصلی مجموعه تئاتر شهر به تماشای نمایش ” دریاچه قو “ به کارگردانی رضا صابری از مشهد نشستند .
  • در روز سوم جشنواره اعلام شد که یکی از تاکسی های اینترنتی با جشنواره همکاری دارد و همه ی تماشاگران می توانند ، در هر روز ، دو بار به مقصد یا مبدا سالن های نمایشی ، از کد تخفیف این تاکسی اینترنتی استفاده نمایند . متاسفانه بعد از گذشت دو روز از این طرح ، هر چه همکاران ما این کد تخفیف را امتحان کردند ، اپلیکیشن مربوطه اعلام می کند که کد غیرقابل استفاده است ! آیا کسی خبر دارد که چه شده است و مشکل چیست ؟!
  • در حاشیه های روز ششم نیز گفته بودیم که ستاد جشنواره در اقدامی قابل تحسین ، برای نمایش های خارجی بروشور چاپ کرده است . این هم بروشورهایی که گفته بودیم . این دقت و خلاقیت دوستانمان در ستاد جشنواره ، ستودنی است .

تئاتر فستیوال

۵ نظر ثبت شده است .

  1. غزل گفت:

    چرا بعضی از کارها بروشور ندارند !؟ لطفا دراین باره هم بنویسید

  2. عاقبتی گفت:

    احسنت به تئاتر فستیوال خوب گفتی (بین خودمون بمونه می دونم به کی میگین! 😉 )

  3. ali گفت:

    motaasefane taakhir haa asabkhurdtarin bakhshe jashnavarast!

  4. جمالی گفت:

    چیییی شده ؟؟؟ تئاتر فستیوال خیلی دلت پره؟! کیو کشتی ؟

  5. تئاتری گفت:

    تاسف برای فرهنگی که مدعیان فرهنگی آن چنین رفتار و برخوردهایی دارند !!!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *